SPECIÁL: Výběr rozhovorů z vysílání na téma britské referendum

27. červen 2016

Britové si odhlasovali odchod z EU. Přečtěte si, co hosté vysílání říkali o brexitu během posledních dnů.

Předvolební průzkumy ukazovaly, že ať volba dopadne jakkoliv, bude to hodně těsný výsledek. Sledujeme ve vysílání Českého rozhlasu Plus další souvislosti.

Europoslanec Mach: Peticím bych význam nepřikládal, je třeba demokraticky respektovat výsledek referenda

„Je potřeba teď respektovat to demokratické rozhodnutí. Já bych velmi prosil všechny lidi u nás a v EU, kterým se výsledek nelíbí, aby přesto našli v sobě toho demokrata a respektovali to referendum a nesnažili se ho zpochybnit. “
Petr Mach

Čtěte také

Politický geograf Hnízdo: Kdyby se referendum konalo ve všech zemích EU, dopadlo by velmi těsně

„Pravděpodobné je, že když opadnou emoce a šok, který probíhá na finančních trzích a zjistí se, že se třeba nic tak zásadního nestalo – když se Británii a Evropské unii podaří nově postavit vzájemné vztahy a nedojde k rozpadu Spojeného království a britské ekonomice se bude dařit, tak si umím představit, že v jiných evropských zemích budou sílit hlasy a nejenom hlasy extremistů, že by taky mohly tyto země mít referendum a případně vystoupit z EU,“ říká v pořadu Interview Plus Bořivoj Hnízdo.

Doc. PhDr. Bořivoj Hnízdo, Ph.D

Po době evropské integrace budeme svědky evropské desintegrace, říká Jiří Přibáň

„Brexit nám ukazuje možnost, že se skutečně zlomí politický vývoj, určitá politická kultura, a že po době evropské integrace budeme svědky najednou evropské desintegrace, a ta desintegrace nebude mírná, vyjednaná diplomaticky, pokojná. Ta desintegrace bude probíhat právě pod diktátem vyostřených politických a populistických argumentů. Populismus do demokracie patří, ale nikdy v ní nesmí převážit a stát se jedním politickým stylem, a my jsme najednou svědky toho, jak ten nový populismus doslova válcuje klasický demokratický model,“ myslí si profesor právní filozofie a sociologie na Cardiff University Jiří Přibáň.

Upřímně, kampaň obou táborů byla příšerná, říká Benjamin Tallis z Ústavu mezinárodních vztahů

„Myslím si, že lidé se rozhodují na základě svých emocí, což často může vést k vyšší volební účasti než v případě voleb, u nichž lidé volí čistě rozumem. Kampaň za odchod příliš zveličovala výhody, které by Spojené království mohlo získat svým odchodem z Evropské unie, a naopak zlehčovala náklady, které by s tím byly spojené,“ říká Brit žijící v České Republice.

Jsem si jist, že k brexitu nedojde, i když jsem pro, tvrdil politolog Tomský

„Evropská unie je tragická záležitost, integrace je utopie, která rozděluje sever proti jihu, snaží se zachránit za každou cenu společnou měnu euro, která nefunguje a fungovat nikdy nebude... Anglie velice trpí, má veliký deficit v obchodu s Evropskou unií, a je to pro ni nevýhodné členství,“ prohlašuje nakladatel a politolog Alexandr Tomský. On sám v Londýně 25 let žil a má britské občanství.

Spisovatelka Iva Pekárková byla proti vystoupení, jak sama uvedla, „z čistě sobeckých důvodů.“

„Trochu se o Evropskou unii bojím, protože kdyby z ní Británie odešla, tak se podle předpovědí první odtrhne Skotsko, které bude chtít v EU zůstat, a potom časem, pravděpodobně v horizontu 15 let přestane Evropská unie existovat, což je podle mě to nejhorší, co by se mohlo stát,“ myslí si spisovatelka Iva Pekárková. I ona žije v Londýně.

K referendu se vyjadřovali i hosté naší úterní debaty

„Já si přeji, aby Britové ukázali, že to jde samostatně a že to není konec světa. Můžeme dál obchodovat, aniž bychom museli podléhat té nejpřísnější regulaci,“ prohlásil europoslanec za Stranu Svobodní a její předseda Petr Mach.

Pro Českou republiku to bude velký symbolický prvek. Jsme také eurospektičtí. A v momentě, co jsme stavěli od druhé světové války, se to začne takhle rozpadat z žádných očividných důvodů, tak to může být inspirací pro další země – otevřít toto referendum a znejistit nejen Británii, ale celý evropský kontinent,“ předpokládá Tomáš Sedláček, makroekonomický expert ČSOB.

Vystoupení Británie oslabí celou Evropskou unii. A i když jsem velký kritik Evropské unie, tak si nepřeji její rozpad. Pro mě je hlavním důvodem oslabení EU ve vztahu k zemím, jako je Rusko. Ne nadarmo by měl Putin velkou radost, kdyby Británie vystoupila z EU. Česko ztratí v případě odchodu Británie klíčového spojence v EU,“ souhlasí europoslanec za TOP09 Jiří Pospíšil.

autor: per
Spustit audio