Na Kramolíně skončila rekordní sezona

30. březen 2005

Po rekordních 123 dnech skončila v úterý zimní sezona ve Skiareálu Lipno - Kramolín u Lipenského jezera. Ve srovnání s loňským rokem byla o 27 dní delší, přičemž areál využilo o třetinu víc návštěvníků než loni, a to celkem 102.000 lidí.

"Lidé se k nám naučili jezdit. Lipno získává na atraktivitě především díky velkým investicím do vybavení a stálému zlepšování služeb," řekl ČTK Luboš Krejza, ředitel společnosti Lipno Servis, která lipenský areál provozuje. Krejza se domnívá, že existence lyžařského areálu pomáhá hospodářskému oživení regionu v zimě. Tržby z ubytování, stravování a doprovodné služby v době lyžařské sezony odhadl na 100 milionů korun. Vlastní tržby areálu ale odmítl komentovat. Starosta Lipna nad Vltavou Zdeněk Zídek vidí jako nejdůležitější efekt stabilnějšího cestovního ruchu. "Podstatné je, že můžeme 100 dnů v roce garantovat sněhové podmínky pro sjezdové lyžování," řekl ČTK. Připomněl, že zatímco dříve byla většina provozoven v okolních obcích otevřena jen přes léto, díky lyžařům ožilo Lipensko i v dalších měsících. Krejza zdůraznil, že sezona nekončí kvůli nedostatku sněhu, protože na sjezdovkách leží ještě kolem 40 centimetrů. "Nechceme však sezonu zbytečně prodlužovat, aby si návštěvníci uchovali vzpomínku na dobré sněhové podmínky. Hlavně ale chceme okamžitě začít stavět novou sjezdovku," řekl. Letos přibyl v lyžařském areálu park pro snowboardisty.

Investice z předchozích let se podle Krejzy letos zhodnotily. Předloni tam vznikla lanovka za 34 milionů korun, loni areál investoval deset milionů korun do technického zasněžování. "To se nám vyplatilo hlavně v první polovině letošní zimy. Díky tomu byl Kramolín jako jeden z mála tuzemských areálů v provozu už 26. listopadu," připomněl Krejza.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio