Tropický víkend láká ke koupání. Kvalita vody v Praze a okolí je zatím nadprůměrná

Teploty o víkendu opět vystoupají ke 30 stupňům. Pro všechny, kteří mají v plánu vyrazit na některé z pražských či středočeských koupališť, mají hygienici dobrou zprávu. Kvalita vody na měřených místech je letos zatím nadprůměrná.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skokani na chrudimském koupališti

Skokani na chrudimském koupališti | Foto: Sportovní areály města Chrudim

Prověřená voda bez špíny a sinic je na koupališti Šeberák, v rybníce Motol, koupališti Džbán, biotopu Radonín nebo na koupališti v Divoké Šárce. Vodní plochy získaly od hygieniků nejlepší známku, to znamená usmívajícího se modrého smajlíka.

O něco hůř dopadla Hostivař, kde je kvalita mírně zhoršená. Voda je vhodná ke koupání, hygienici ale varují před malou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů. Po koupání v nádrži je proto dobré se osprchovat.

Zvýšené množství chlorofylu naměřili hygienici na koupališti Vyžlovka u Prahy, ale bez toxických sinic. Lidé se tak i tady můžou koupat bez rizika, i když má voda zelenavou barvu.

Ve Středočeském kraji měří hygienici vodu na 37 místech. Většina z nich jsou městská koupaliště a rybníky. U 25 koupališť je podle výsledků voda nejvyšší kvality, v devíti horší, ale stále vhodná ke koupání. Zbylá tři místa jsou zatím mimo provoz.

Přítomnost sinic si mohou lidé ověřit i sami. Stačí vodu nabrat do plastové lahve a nechat ji půl hodiny stát. Jestli se zelené částice koncentrují poblíž hladiny, jde o sinice. Pokud zelené částice plují rovnoměrně rozptýlené ve vodě, jedná se o netoxické řasy.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme