Jan Korytář versus liberecký magistrát: Soud požaduje předložení dalších důkazů

12. červenec 2016

Liberecký soud dnes projednal žalobu Magistrátu města Liberec proti současnému náměstkovi tamního primátora Janu Korytářovi ze Změny pro Liberec. Město od něj chce zaplatit pokutu 130 tisíc korun za sankci, kterou Liberci uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže za protiprávní zrušení veřejné zakázky na rekonstrukci Soukenného náměstí.

Zrušení zakázky podepsal během svého krátkého primátorování právě Jan Korytář. Vítězná stavební firma ale uspěla s odvoláním a náměstí za 17 miliónů korun nakonec opravila.

Jan Korytář soudu vysvětlil, proč zrušení zakázky před šesti lety podepsal: „Tvrdím, že i kdyby tato zakázka nebyla uzavřena, a i kdybychom platili nějakou malou pokutu, tak by v rozpočtu města zbyly peníze na profinancování evropských projektů, což bylo mnohem důležitější, a ten ekonomický zájem města byl tehdy jednoznačný. Bohužel zvítězil formalistický pohled na věc, město pak muselo vracet dotace a tuto zakázku tato stavební společnost dostala.“

Soud proces odročil na září 2016. Během soudního projednávání se totiž ukázalo, že Korytářovi posvětila jeho rozhodnutí rada města. Soud proto chce zápis z rady jako důkaz, že tehdejší primátor nerozhodoval o osudu zakázky sám. Má dát soudu také doklady o tom, že město nemělo v době jeho primátorování na opravu Soukenného náměstí v Liberci dostatek peněz. Tímto tvrzením se totiž bývalý primátor mimo jiné hájí.

Město mu navrhlo smír a snížení částky na 90 tisíc korun. Smír ale žalovaný odmítl ‒ požaduje zproštění žaloby.

Spustit audio