Baumrtová by Rusy z Ria vyloučila, kajakář Prskavec nechce nedopujícím sportovcům kazit sny

Mezinárodní olympijský výbor nevyloučil celou ruskou výpravu z olympijských her v Riu za státem řízený doping. Kromě atletů se tak další ruští sportovci můžou v Brazílii objevit. Jejich start teď záleží na jednotlivých mezinárodních federacích a splnění přísných podmínek. Členové českého týmu mají na rozhodnutí MOV různé názory.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Simona Baumrtová

Simona Baumrtová | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

„Já bych byla pro komplexní vyloučení Rusů," nabízí radikálnější řešení plavkyně Simona Baumrtová. „Závodím se dvěma dobrými Ruskami. Když vám řeknu, že jedné je 18 a ve dvanácti byla pozitivní, je těžké s lidmi závodit. Co si o nich myslet?“ přemýšlí plavkyně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na šalamounské rozhodnutí MOV se některých českých sportovců zeptal Jakub Marek

MOV se podle svého vyjádření snažil najít rovnováhu mezi principem kolektivní viny a také presumpcí neviny. Tedy aby nepoškodil případně nedopující sportovce. Každého z nich teď bude posuzovat jeho sportovní mezinárodní federace.

S konečným šalamounským řešením Mezinárodního olympijského výboru naopak souhlasí mistr světa ve vodním slalomu - kajakář Jiří Prskavec.

„Chtěli plošně potrestat sportovce, u kterých neměli jistotu, že se jich doping týkal, to se mi zdá špatně. Kdyby celý český tým dopoval a já ne, tak kdyby mě vyloučili, zkazili by mi sny. Myslím, že to by se dít nemělo,“ dodává.

Teď ale bude zajímavé sledovat, jak budou mezinárodních federace v jednotlivých sportech dbát na splnění přísných podmínek, mezi které patří například i to, že ruský olympionik nesmí mít pozitivní dopingový test z předchozích let.

Plavci a vodní slalomáři odletěli do Ria. Prskavcův pes na palubu nemohl

Číst článek

„Někdo je pozitivní, najde se mu to v březnu, a najednou závodí na olympiádě. Pro Julii Jefimovovou je to druhý trest během tří let. První byl po steroidech. Všichni jsme si rovni, někteří jsou si rovnější,“ obává se Simona Baumrtová, že v Riu tak teď nemusí startovat jen "čistí" sportovci.

„Vedení Českého olympijského výboru rozhodnutí nadřízené instituce vítá. Jeví se nám jako nejrozumnější z těch, co byla na stole. Teď je na jednotlivých sportovních federacích, aby posoudily účast ruských sportovců,“ uvedl Jiří Kejval, předseda ČOV.

Jakub Marek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme