Déšť na jižní Moravě rozvodnil řeky a zkomplikoval dopravu. Pondělí už má být slunečné

Vydatný déšť, který v neděli večer dorazil na Moravu, v oblasti způsobil bleskové lokální povodně. V Brně zkomplikoval i provoz městské hromadné dopravy. Téměř všechny řeky už jsou zpátky ve svých korytech, některé lidi ale ještě čeká vysoušení sklepů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Silné deště zaměstnávaly hasiče z Olomoucka

Silné deště zaměstnávaly hasiče z Olomoucka | Zdroj: ČTK

Asi největší přívalové deště v neděli zažili ve Zlíně a na Kroměřížsku, kde občas padaly i kroupy a voda vytopila mnoho sklepů. Hasiči také odklízeli popadané stromy, a to i ze silnic. Ve Zlínském kraji během večera vyjížděli k více než 100 událostem.

Na pozoru byli také vodohospodáři. Na několika tocích vystoupala povodňová aktivita na trojku, tedy na nejvyšší stupeň. Stalo se tak třeba na Lukovském potoku. O metr pak stoupla hladina na říčce Dřevnici. Zvýšená bdělost je stále vyhlášena třeba ještě na Bystřičce u Vsetína.

Na jižní Moravě působil déšť spíš dopravní komplikace. V Brně na ulici Koliště poblíž vlakového nádraží zaplněné kanály nestíhaly odvádět vodu ze silnice. Ta zaplavila podjezd, takže se vytvořila několik metrů dlouhá „řeka“, v některých místech hluboká až metr.

Hasiči kvůli bouřkám vyjížděli k dvěma stovkám případů, na Třebíčsku evakuovali chalupáře

Číst článek

Dopravu proto následně museli řídit policisté. Problémy se nevyhnuly ani městské hromadné dopravě, která musela jezdit do Modřic u Brna náhradními spoji.

Včerejší bouřky zkomplikovaly také cesty vlakem. Mezi Břeclaví a Brnem totiž museli hasiči odstraňovat strom z kolejí a mezinárodní rychlíky nabraly až hodinu a půl zpoždění.

Podle meteorologů by pondělí v Brně mělo být slunečné. Na jižní Moravě by se teploty měly pohybovat až kolem 23 stupňů, přeháňky se můžou objevit místy. Ve Zlínském kraji budou teploty podobné, deštník se ale bude hodit hlavně na Valašsku, kde přeháňky ještě můžou být četnější.

Tereza Kadrnožková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme