Jak se Donald Trump vyhýbal Vietnamské válce

Americký deník New York Times využil sporu Donalda Trumpa s rodinou vyznamenaného padlého amerického vojáka a zopakoval všechna známá fakta o magnátově vyhýbání se vojenské službě ve Vietnamu.

Republikánský prezidentský kandidát je pod palbou kritiky kvůli tomu, že se vyjádřil urážlivě o matce amerického muslimského vojáka, který zahynul v Iráku. Jeho slova o tom, že žena, Ghazala Khanová, na sjezdu demokratů mlčela a že jí možná její manžel zakázal mluvit, pobouřila jak demokratické, tak i některé republikánské politiky.

Khanovou si Trump vybral jako terč za to, že tiše stála po boku svého manžela, který na sjezdu demokratů kritizoval Trumpův odmítavý postoj k muslimům.

Khizr Khan podle listu New York Times o miliardáři prohlásil, že své zemi neobětoval nic a nikoho, a kdyby byl prezidentem, jejich syn by nedostal šanci stát se americkým občanem. Humayun Khan zemřel v roce 2004 při bombovém útoku v Iráku, bylo mu 27 let.

„Když se podíváte na jeho ženu, jen tam stála. Neměla co říct... Možná ani neměla dovoleno nic říkat,“ prohlásil Trump v rozhovoru s televizí ABC.

Republikánský senátor a veterán války ve Vietnamu John McCain mu vzkázal, že si sice zajistil stranickou nominaci do prezidentských voleb, ale že ho to neopravňuje „očerňovat ty nejlepší z nás“. McCaina Trump zkritizoval podle New York Times už před rokem za to, že prý není žádný válečný hrdina, když se během svého třiadvacátého náletu na Hanoj nechal sestřelit.

Čtyřnásobný odklad

Deník Washington Post tehdy napsal, že ve stejné době, kdy McCain čelil v zajetí podvýživě a tropickým nemocem, o devět let mladší Trump v poklidu studoval na prestižní Whartonově ekonomické škole při Pensylvánské univerzitě a později si užíval ve vyhlášených nočních klubech na Manhattanu.

Americký senátor John McCain

„Třikrát získal odklad z Vietnamu kvůli studentským povinnostem, a počtvrté ze zdravotních důvodů. Ačkoli na univerzitě hrával squash, americký fotbal i tenis a budil zdání stoprocentně zdravého člověka, náhle vykouzlil potvrzení o bolestivé patní ostruze, kvůli které nemohl do války,“ píše deník New York Times.

Pomohla mu loterie

Dnes Trump tvrdí, že za svou neúčast ve válce vděčí loterii, která vybírala odvedence do Vietnamu. Reportéři listu New York Times však přesvědčivě dokazují, že Trump získal zdravotní odklad o plný rok dříve, než se v prosinci 1969 loterie poprvé začala praktikovat.

Trumpův dlouholetý osobní lékař Harold Bornstein navíc letos v lednu prohlásil, že magnát neměl za poslední čtyři dekády vážnější zdravotní problém a v případě zvolení prezidentem budou mít Spojené státy vůbec nejzdravějšího šéfa Bílého domu.

Trump se nyní snaží vyvracet výrok svého kritika Khana o tom, že „své zemi neobětoval nic a nikoho“. Podle deníku New York Times však jen obecně opakuje, že „přinesl hodně obětí“ a že pro svou vlast pracuje „velmi tvrdě“.

K operaci nikdy nedošlo

Trumpovy zdravotní obtíže byly navíc klasifikovány do kategorie 1-Y, která znamenala pouze dočasné zproštění služby. V případě ohrožení USA či vyhlášení války by ho tato výjimka od narukování neuchránila. Spojené státy ovšem s Vietnamem nikdy oficiálně ve válečném stavu nebyly.

Americký deník také připomíná, že Trump není schopen říct, kdy potíže s ostruhou patní kosti vymizely, ani neví, na které noze vlastně byla. Jisté je jen to, že kvůli jinak velmi bolestivému kalciovému hrotu nebyl nikdy operován.

autor: rma
Spustit audio