Cizinecké gangy v Česku: korumpují úředníky, policii. Snaží se ovlivnit vládu i poslance

Zahraniční gangy loni v Česku pokračovaly ve snaze proniknout s pomocí korupce do státní i veřejné správy nebo justičního systému. Vedle standardního uplácení níže postavených úředníků, celníků či policistů se hlavní kriminální organizace pokoušely ovlivnit legislativní proces nejen v místních samosprávách, ale i na vládní a parlamentní úrovni.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie ČR (ilustrační foto)

Policie ČR (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Důležitým prvkem se stala také snaha prosadit se korupcí do významného policejního útvaru. Informuje o tom zpráva o situaci v oblasti cizinců za loňský rok, kterou bude v příštích týdnech projednávat vláda.

Mezi nejvýznamnější kriminální skupiny působící na českém území podle dokumentu dlouhodobě patří ruskojazyčné a asijské gangy. "V roce 2015 výrazně vzrostl význam balkánských skupin. Většina skupin měla i v roce 2015 silné vazby na zahraničí, přičemž v některých případech tvořily nedílnou součást nadnárodních nebo mezinárodních uskupení," píše se ve zprávě ministerstva vnitra.

Asijci: drogy a miliardové úniky

Asijské kriminální gangy podle ní loni ukázaly silnou schopnost spolupráce v celém středoevropském prostoru. Zároveň jsou nadále schopné spolupracovat s domovskými regiony v Asii. Zločineckým gangům z Asie v tuzemsku dominují vietnamské skupiny. Podle dokumentu jsou velmi stabilní a mají mocenská centra, která vedou známé autority. Hlavní centrum mají v Praze a několik dalších v regionech. "Tato centra zůstala i v roce 2015 spojena s významnými vietnamskými tržnicemi," uvádí zpráva.

Asijské gangy se podle výroční zprávy loni soustředily hlavně na trestnou činnost související s daněmi, přičemž střízlivé odhady způsobených úniků jsou v řádech desítek miliard korun. "I nadále docházelo k umělému snižování hodnoty zboží pomocí padělaných dokladů při vstupu zboží na území EU, a tím i k přiznávání a placení mnohem nižších celních poplatků," popisuje postup dokument. Asijské gangy jsou však známé i kvůli drogové kriminalitě.

Balkánci perou, Rusové padělají

Balkánské gangy využívají Česko hlavně jako místo k praní špinavých peněz, které získaly výrobou a prodejem drog mimo tuzemsko. Ruskojazyčné gangy se podle zprávy nově zaměřují na nelegální získávání dokumentů pro pobyt v Evropské unii, po kterých vzrostla poptávka po vyhlášení sankcí unie vůči Rusku.

Meziročně přibylo i násilných a majetkových deliktů páchaných kavkazskými etnickými skupinami. "V atraktivních destinacích České republiky se organizovaná trestná činnost kavkazských skupin projevuje v oblasti krádeží luxusního zboží," uvádí dokument.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme