Schodek 60 miliard pro příští rok je příliš vysoký, řekl prezident Zeman

Plánovaný šedesátimiliardový schodek příštího státního rozpočtu je podle prezidenta příliš vysoký. Miloš Zeman to řekl pro Českou televizi. Stát by neměl zbytečně plýtvat některými sociálními dávkami, upozornil prezident. Pozitivní podle něj je, že se vládě daří bojovat s daňovými úniky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Vláda by se podle prezidenta Miloše Zemana měla zaměřit především na lidi, kteří nechtějí pracovat. Sociální dávky pro ně označil Zeman za jeden ze zbytečných výdajů státu. Řešením by podle prezinta mohlo být znovuzavedení veřejné služby pro nezaměstnané.

Další slabé místo rozpočtu v současné době prezident nevidí. Za hlavní klad označil Zeman nastartování výběru daní. „Konečně začal boj proti daňovým únikům, ať už fungujícího hlášení, což je dobrý krok, a můj expertní tým se kloní k názoru, že úspěšná bude i elektronická evidence tržeb,“ řekl prezident pro Českou televizi.

Evidence začne fungovat od prosince. V první fázi bude platit pro hotely a restaurace. Podle schváleného zákona budou podnikatelé muset evidovat každou platbu od zákazníka a vydávat jim za to účtenky.

Rozpočet na příští rok má vláda schválit v září. Podle České televize příští týden přijdou na ministerstvo financí ministři dopravy a průmyslu. Jednat budou o tom, kolik peněz dostanou jejich resorty.

Rozpočet kritizovala především pravicová opozice. Vláda podle ní zbytečně utrácí a měla by se spíš snažit o vyrovnaný rozpočet.

David Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme