Včelařův podzim je náročný. Hmyz musí nakrmit i přeléčit, aby včely přežily zimu

6. září 2016

Včelí úly během prázdnin vydaly své sladké bohatství, ale stáčením medu včelařova práce nekončí. Včelky musí zakrmit, přeléčit, zkrátka nachystat na zimování. Proto je podzim jedním z nejdůležitějších období včelařova roku.

Dalo by se dokonce říct, že včelařův rok začíná právě na podzim. „Je to důležité období proto, aby se včely dobře vymizovaly a dobře se na jaře rozvíjely. To je předpoklad pro to, aby byla dobrá příští snůška a byl užitek – med i další produkty,“ vysvětluje včelař Zdeněk Myslivec z Bozkova na Semilsku.

Ukradený med a cukerná náhrada

Protože včelaři pracovitým včelkám odebírají med – tedy jejich potravu na zimu, musejí ho nahradit přikrmováním cukerným sirupem v poměru tři díly cukru a dva díly vody.

„Včely by měly být takzvaně zakrmené do konce srpna, aby měly čas si vypěstovat zimní včely,“ upřesňuje Myslivec. Zimní včely mají tukové tělísko, které jim umožňuje přežití zimy a delší život než letním včelkám.

Včela na květu

Podzimní léčení nesmí chybět

V září a v říjnu se včely srocují do chomáče, uprostřed něho je matka, jejíž plodování se omezuje, a tak nastává vhodný čas na léčbu a prevenci především proti smrtelné varoáze.

Používá se třeba kyselina mravenčí. Léčení probíhá zpravidla natřikrát. „To léčení je dnes nejpodstatnější záležitostí,“ upozorňuje včelař. Pro včelaře je zkrátka podzim náročný, protože ještě také musí očistit veškeré nářadí, opravit rámečky, zkrátka se připravit na jaro.

Spustit audio