Petr Hartman: 21. září nechoďte k lékaři

13. září 2016

Heslo „Děkujeme, odcházíme“ provázelo zhruba před pěti lety protesty lékařů nespokojených s výší své mzdy v nemocnicích. Někteří se zmiňovaným heslem řídili a nyní už uzdravují pacienty za výrazně vyšší příjmy v zahraničí.

Většina však vytrvala a vymohla si růst platů. Byť politici ne vždy důsledně plnili dohodu, podle dostupných dat si lékaři v nemocnicích v posledních letech polepšili více než zaměstnanci v jiných oborech. Nejnověji vláda rozhodla o tom, že mají dostat opět přidáno. Tentokrát o 10 procent.

Přesto ženy a muži v bílých pláštích chtějí znovu protestovat. Alespoň se to tak může jevit lidem, kteří jen přelétnou titulky v novinách. Konkrétně ty, které oznamují zavření ordinací příští středu.

Pacienty tento den nemají přijímat praktičtí lékaři. Jejich kolegové v nemocnicích se k jejich akci nepřipojí a zatím ji nepodporuje ani vedení lékařských odborů.

Názorně se tak ukazuje, že ve zdravotnictví se kříží řada protichůdných zájmů a často v rámci jedné profese. Uvést je do souladu je velmi složité. Často k tomu chybí peníze. Přitom do systému se jich dostává každý rok relativně dost. Problém je v tom, jak se s nimi zachází.

Voliči jako potenciální pacienti

Podle názoru praktických lékařů takovým způsobem, že je to znevýhodňuje. Poukazují například na to, že se jim už několik let nezvýšila výše plateb za registrované pacienty. Přišli rovněž o regulační poplatky a ruku v ruce s tím se jim zaplnily čekárny. Vykonávají tak více práce za de facto stejné peníze.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Přesto by jich podle ministra zdravotnictví měli mít dostatek k tomu, aby mohli provozovat lékařskou praxi a slušně na ní vydělávali.

Tyto protichůdné názory se zatím nesblížily. Nedojde-li do konce tohoto týdne ke změně, potom by si pacienti měli ušetřit 21. září cestu k lékaři. Našli by totiž ordinaci zavřenou.

Vzhledem k blížícím se krajským a senátním volbám, to v tuto chvíli není jisté. Všichni voliči jsou potenciálními pacienty a v zájmu politiků je se s nespokojenými lékaři dohodnout na nějakém přijatelném kompromisu.

Leda že by přesvědčili veřejnost o tom, že praktičtí lékaři mají velmi dobré podmínky pro svoji práci a k protestům nemají pádný důvod. Slova ministra zdravotnictví o jejich zhruba 200 tisícových příjmech měsíčně naznačují, že se o to pokouší.

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.