Jitka poprvé v červených číslech

13. duben 2005

Bavlnářská firma Jitka a.s. zaznamenala loni poprvé ve své čtrnáctileté historii ztrátu.

Její výši podnik zatím neupřesnil. Do ztráty se dostal již v pololetí, kdy propad činil 640.000 korun. V roce 2003 přitom přední česká textilka vydělala 20,4 milionu korun. Nepříznivý hospodářský trend podtrhly i loňské tržby. Obrat podniku klesl o tři procenta na 680 milionů korun. "Příčinou ztráty je dvacetiprocentní nárůst nákupní ceny bavlny, zvýšení cen tepelné a elektrické energie a také vyšší odpisy jako důsledek rozsáhlých investic v předchozích letech," řekl ČTK finanční ředitel podniku Radek Kozák. "Finanční stabilitu společnosti to však nijak výrazněji nenarušuje," podotkl. Jitka vyrábí tkaniny na profesní a ochranné ošacení, denimové tkaniny, tkaniny ve speciálních úpravách a lůžkoviny. Zhruba 70 procent produkce vyváží. Export směřuje především do Itálie, Rakouska, Německa a Turecka.

Vyvést firmu z nejhoršího by měl nový generální ředitel. Od 1. dubna se jím stal Bohumil Vrhel, bývalý šéf strakonického strojírenského podniku Metal Progress. Nahradil Jiřího Kubáka, který Jitku vedl od prosince 1993. Textilka již v roce 2003 přijala úsporná opatření, kterými chce propad zastavit.

Jitka loni investovala 78 milionů korun. Hlavní část peněz směřovala do modernizace technologií na provozu úpravny tkanin.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio