Výčitky a výmysly: Taková byla americká prezidentská debata číslo 2

10. říjen 2016

Bylo to sice surové, ale vzhledem k tomu, že Donald Trump předem avizoval útoky na Hillary Clintonovou kvůli nevěrám jejího manžela, mohlo to být ještě surovější.

Tak začíná své hodnocení druhé americké prezidentské debaty britský deník Guardian.

Když musel Trump při debatě na půdě Washingtonovy univerzity v Saint Louis vysvětlovat vlastní urážky vůči ženám, vysvětloval, že šlo jen o řeči z pánské šatny, za které se stydí.

Hlavním zneuživatelem žen v dějinách Ameriky je ovšem podle něj manžel jeho demokratické protikandidátky, bývalý americký prezident Bill Clinton. V této souvislosti si média obecně všímají, že kandidáti si před debatou nepodali ruce.

Clintonová si podle Guardianu dala záležet, aby vypočítala všechny dosavadní sporné Trumpovy výroky, včetně toho s pochybnostmi o rodném listě Baracka Obamy, za které by se měl republikánský uchazeč o Bílý dům podle ní omluvit celé Americe. Clintonová zároveň upozornila na aktuální neoblibu Donalda Trumpa ve vedení republikánské strany - prohlásila, že Trump v debatě svede řeč jinam za každou cenu.

„Dostanu tě za mříže!“

Ani Trump Clintonovou nešetřil. Jeho tábor přivedl na debatu údajné Clintonovy milenky v počtu čtyř a usadil je hned do první řady publika. Republikánský kandidát opakovaně nazýval exministryni zahraničí lhářkou, která v životě nic nedokázala.

Britskou agenturu Reuters natolik zaujalo, že Trump Clintonové sliboval, že až se stane prezidentem, dostane ji za mříže, že tenhle skandální výrok používá i v titulku. Jako by chtěl v budoucnu někdo republikánského kandidáta chytat za slovo. Nicméně všechna média si všímají, jak Trump přesvědčoval diváky v sále i u televize, že demokratka Clintonová má srdce plné zášti.

Zaútočil také na konkrétní případ služební elektronické pošty, kterou si Clintonová jako ministryně zahraničí nesprávně vyřizovala přes soukromé servery a mohla tak ohrozit bezpečnost státu. V téhle kauze ale podle komentátora Guardianu nikoho Trump nově neoslovil. Opakoval, že Clintonová všechny inkriminované maily raději zničila, což je prý nehorázné a trestuhodné.

Debatu, kterou uváděli moderátoři z amerických televizí CNN a ABC a která měla v publiku prezentovat především dosud nerozhodnuté voliče, sledoval i německý veřejnoprávní rozhlas Deutsche Welle. Ten si z dvouminutových odpovědí všímal například těch, které se týkaly debaty samotné – dávají svou úrovní diskuse kandidáti vůbec dobrý příklad americké mládeži?

Hillary Clintonová toho okamžiku využila, aby apelovala na překonávání rozdílů uvnitř americké společnosti a zároveň akcentovala, že právě toho její oponent zřejmě není schopen.

Připomněla nejen Trumpovy sexistické útoky na bývalé missky a ženy obecně, ale i urážky invalidů nebo rasistické útoky na současného prezidenta. Donald Trump je podle ní kandidát, který lidi rozděluje, nerespektuje menšiny a nikdy se snad nedokáže člověku ani omluvit.

Trumpova tajná strategie

V tématech zahraniční politiky se probírala hlavně Sýrie. Clintonová si myslí, že by se měly nad oblastí občanské války zavést bezletové zóny. Nerozmisťovala by v lokalitě americké pozemní vojsko, jen možná příslušníky speciálních jednotek a zvážila by také další dodávky zbraní Kurdům.

Republikán Donald Trump prohlásil, že současnou Sýrii už si Rusko rozdělilo s Íránem v důsledku špatné zahraniční politiky Obamovy administrativy.

Každodenně dopadající bomby čím dál více ztěžují situaci civilistů

„Jsme snad pitomí, že o plánovaném útoku uvědomíme nepřítele předem?“ a Trump uvedl příklad: „Když řekneme, že zaútočíme na Mosul, tak se pochopitelně všichni velitelé Islámského státu přesunou někam jinam.“

Podle Trumpa by se vyplatilo trochu větší utajení. Napřed zaútočit a později americké veřejnosti vysvětlit, o co vlastně šlo.

Ohledně muslimské imigrace do Spojených států Trump tvrdil, že je třeba pojmenovat problém jako islámský radikalismus a že o tomto problému by měli vládní úřady informovat samotní muslimové.

Clintonová se bránila osočení z toho, že příliv radikálů někdy v minulosti podporovala. Snažila se argumentovat tím, že muslimové jsou v Americe už od časů prezidenta George Washingtona a mělo by se s nimi do budoucna víc spolupracovat při zajišťování v bezpečnosti země. Na druhé straně prý Trumpovy výroky podporují džihádisty.

Z vnitrostátních témat převládala zdravotní péče a otázky budoucích systémů zdanění. Zatímco Donald Trump slibuje některé daně snížit z pětatřiceti na patnáct procent, Clintonová tvrdí, že je aspoň nebude zvyšovat.

Poslední otázka druhé debaty zněla, čeho si kandidát na svém oponentovi váží. Donadl Trump prohlásil, že Clintonová je bojovnice, která se nevzdává. „Ta mu zas na oplátku alespoň pochválila děti,“ uzavírá přenos noční debaty měsíc před samotným hlasováním německý portál Deutsche Welle.

autor: Jan Čáp
Spustit audio