Další zdržení v kauze soudce Nováka: kvůli přetahování o počítače chce soud přizvat znalce

Korupční kauza chomutovského soudce Ivana Nováka se již podruhé zadrhla. Po vyřešení nejistoty kvůli místní příslušnosti soudů případ brzdí přetahovaná o možný klíčový důkaz: data zabavená u advokáta Josefa Douchy, druhé ústřední postavy případu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivan Novák

Ivan Novák | Foto: zdroj: ČT24

Policisté by rádi prozkoumali elektronické soubory a spis, Česká advokátní komora však nesouhlasí. Krajský soud v Hradci Králové o věci jednal v úterý, místo rozhodnutí ale přizval znalce, aby nejdříve dokumenty zanalyzoval. Až potom chce rozhodnout. Obžaloba v úplatkářské kauze tak do konce roku nepadne.

Detektivové chtějí pevný disk, advokátní spis, jeden počítač a jeden notebook, které Douchovi zabavili loni v březnu. Tehdy ho společně se soudcem Novákem zadrželi a obvinili kvůli osmdesátitisícovému úplatku. Krajský soud v Hradci Králové však v úterý rozhodl, že data je potřeba důkladně zanalyzovat.

Soudce chce znalecký posudek
"V rámci veřejného jednání soudce státnímu zástupci uložil, aby nechal vypracovat znalecký posudek za účelem prověření předmětných listin a elektronických zařízení, aby zjistil, zda jsou jejich obsahem skutečnosti specifikované v návrhu Okresního soudu v Hradci Králové, jež jsou předmětem zájmu policejního orgánu," řekla Zpravodajskému webu Českého rozhlasu mluvčí Krajského soudu v Hradci Králové Kateřina Podeszwová.

Policisté si pro soudce Nováka přišli letos v březnu. Do jejich hledáčku se dostal po kritizovaném podmíněném propuštění svého kontroverzního jmenovce, kmotra Alexandra Nováka. Policie ho však společně s Douchou obvinila kvůli podmíněnému propuštění podnikatele Tomáše Maliny z letošního ledna. Podle detektivů advokát se soudcem byli v častém kontaktu, Novák pak obešel kolečko přidělování případů tak, aby o Malinovi rozhodoval. A mimo zápis mu poradil, jak žádost podat, aby byla v pořádku. Malinu pak 7. ledna skutečně pustil na svobodu a dva dny na to měl Novákovi za pomoc předat úplatek minimálně 80 tisíc korun. Oba obvinění se ale brání, že k žádnému předání peněz nedošlo. Peníze, které u Nováka našla policie, prý vezl z domova jako vrácení zálohy na byt. Detektivové muže viní ze zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku a podplácení. Novákovi hrozí 10 let, Douchovi šest.

Materiály nyní leží v zabezpečené místnosti krajského soudu, znalec si je však bude moci odnést. Jak rychle zprávu dokončí, však Podeszwová neuměla odhadnout. Podle dozorujícího státního zástupce Radima Dragouna je však jisté, že vyšetřování případu do konce letošního roku neskončí, a Novák s Douchou tak nestanou před soudem.

Do konce roku to nestihne
"Nějakou dobu potrvá, než znalec udělá, co po něm požadujeme. Až potom bude soud uvažovat, který z těchto nalezených souborů zpřístupní policii, potažmo státnímu zástupci. Obávám se, že do konce roku o tom nebude rozhodnuto," uvedl.

Nováka od letošního března policie stíhá kvůli manipulaci s podmíněným propuštěním milionáře Tomáše Maliny. Za ni měl inkasovat úplatek 80 tisíc korun, který mu údajně předal Doucha, jenž Malinu zastupoval. Královéhradecký soud měl o dokumentech od Douchy rozhodovat už v červenci, ale místo toho podal ministru spravedlnosti Robertu Pelikánovi (ANO) podnět ke stížnosti kvůli místní příslušnosti.

Bál se, že věc mu nenáleží, protože k údajné trestné činnosti došlo v Chomutově, tedy mimo obvod krajského soudu. Pelikán však v září nakonec podnět odložil jako bezdůvodný.

Pelikán rozhýbal kauzu soudce Nováka. Odmítl podat stížnost k Nejvyššímu soudu

Číst článek

Kriminalisté podle státního zástupce Dragouna vedle čekání na rozhodnutí o vydání věcí ještě dovyslýchají svědky a prověřují získané informace. Douchovu obhájci Josefu Teryngelovi již druhé zpoždění vyšetřování nevadí.

"Nahlížení do elektronických spisů je komplikované. Tím, že se tam musí zadávat klíčová slova, to prostě jinak nejde," okomentoval zdržení kvůli práci znalce. Jeho klient i soudce Novák, dočasně postavený mimo službu, tvrdí, že k předání úplatku nikdy nedošlo. Připouštějí pouze, že kontakty mezi nimi byly nestandardní.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme