Papež František přijal prezidenta Vietnamu, chce zlepšit také vztahy s Čínou

Papež František přijal prezidenta Vietnamu. Vatikán tak pokračuje ve sbližování s komunistickými zeměmi. Vedle Vietnamu také usiluje například o zlepšení vztahů s Čínou. Souvisí to s rostoucím počtem křesťanů ve východní a jihovýchodní či jižní Asii.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež František přijal prezidenta Vietnamu Trần Đại Quanga

Papež František přijal prezidenta Vietnamu Trần Đại Quanga | Zdroj: Reuters

Svatý stolec v prohlášení uvedl, že papež s vietnamským prezidentem „diskutovali o dobrých vztazích, které mezi Svatým stolcem a Vietnamem existují“.

V prohlášení zároveň napsal, že státy „neustále hledají cesty, jak ještě víc rozvíjet spolupráci.“ Obnovu diplomatických vztahů ale odmítl komentovat.

Vatikán už téměř deset let usiluje o obnovení diplomatických vztahů s Vietnamem, které byly přerušeny v roce 1975. Důvod je zřejmý, v 90milionovém Vietnamu se sice většina obyvatel hlásí k buddhismu, ale zhruba sedm procent z nich, tedy asi šest milionů, tvoří katolíci.

Proto už v roce 2007 přijal Svatý otec vietnamského premiéra a teď se tedy papež František setkal i s prezidentem Vietnamské socialistické republiky.

Vietnam díky ekonomickým i politickým reformám v uplynulých letech přilákal řadu zahraničních investorů i ze západních zemí. Vztahy s někdejším úhlavním nepřítelem obnovily i Spojené státy, v Hanoji byl také nedávno na oficiální návštěvě americký prezident Barack Obama.

S reformami se zlepšuje i postavení věřících v této komunistické zemi, což příznivě vnímají i tamní křesťané, a nejen katolíci. Sbližování s Vatikánem ale má pro Vietnam velký symbolický význam, protože to posiluje jeho mezinárodní postavení.

Telegram pro ČLR

Vatikán vyjednává také s Čínou, kde jsou miliony křesťanů uznávajících autoritu papeže členy takzvané podzemní, státem neuznávané církve. Vztahy mezi papežem a vládci v Pekingu jsou zřejmě nejlepší od přerušení diplomatických styků v roce 1951, i když už za Benedikta XVI. došlo k jejich výraznému zlepšení.

Papež František přijal prezidenta Vietnamu Trần Đại Quanga | Foto: Reuters

Papež František vyjádřil přání navštívit Čínu, před dvěma lety při cestě do Jižní Koreje také poslal všem obyvatelům Čínské lidové republiky z paluby svého letounu telegram s přáním všeho nejlepšího.

Peking tehdy povolil papeži přelet nad svým územím. Nedávno se pak Vatikán s Čínou domluvil, že uzná čínské biskupy, které Peking sám nominoval. V Číně je asi 12 milionů katolíků, zhruba polovina se však hlásí ke státem uznávané církvi, ta druhá zase uznává pouze autoritu papeže.

Znovunavázání diplomatických styků ale brání zejména to, že Vatikán jakožto jediná evropská země uznává Tchaj-wan a udržuje s ním vztahy, zatímco Peking tuto ostrovní zemi označuje za svou odštěpeneckou provincii.

Vatikán, konkrétně pak papež František, obrací svou pozornost i k dalším asijským zemím. Od svého zvolení v roce 2013 zamířil papež například na Srí Lanku, do Jižní Koreje nebo na Filipíny.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme