Sbírka Retro-Use: z nepotřebných věcí se stávají muzejní kousky

Ve dvou brněnských sběrných místech se nachází tisíce zdánlivě nepotřebných věcí. Lidé sem v rámci sbírky Retro-Use nosí věci z období před rokem 1989. Z těchto předmětů se pak mohou stát muzejní kousky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protiletecký kryt 10-z pod brněnským Špilberkem

Protiletecký kryt 10-z pod brněnským Špilberkem | Foto: Tomáš Jelen | Zdroj: Český rozhlas

Lidé do skladů ve Škrobárenské ulici nebo do protiatomového krytu 10-Z pod brněnským Špilberkem nosí tisíce věcí starších 27 let, které nepotřebují. Pro muzea nebo sběratele tyto věci ale mohou mít obrovskou historickou cenu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sbírka Retro-Use pomáhá muzeím i sociálně slabým lidem. Více si poslechněte v reportáži Tomáše Kremra.

„Sem kolikrát donesou i kuriozity, jak časopisy, tak knížky pro děti, třeba Čuk a Gek, to jsem si poprvé ve svých dvaceti letech přečetla. A často nám nosí i historické publikace, hodně slovníky, rusko-německý, anglicko-německý, a i románovou tvorbu a fotografie,“ vysvětluje Alena Jašková, co lidé nosí do krytu 10-Z.

Lidé kolem iniciátora sbírky Pavla Palečka odevzdané věci vystavují v internetové databázi, kterou denně kontrolují odborné instituce. Jeden z posledních přírůstků do sbírky je třeba zachovalý armádní kufr.

Vojenský kufr chce Vojenský historický ústav

„Který teda je nádherný tím, jak vypadá. Donesla ho paní po svém tatínkovi, který byl major a měl se podílet na osvobozování Brněnska v roce 1945, a je to naprosto nádherná věc. Tady vidíte, že má baterku, láhev na kolínskou, pepřenku, manikúru, pedikúru a tady věc na dokumenty, naprosto věc hodná důstojníka té doby,“ pochvaluje si kufr Paleček.

Panelové byty i dobové obchody a zboží představuje výstava Retro 70.–80. let

Číst článek

O kufr už projevil zájem Vojenský historický ústav. I Technické muzeum v Brně už zařadilo několik z odevzdaných věcí do svých sbírek.

„Jedna z prvních věcí byl tahový silič svalů, který už je zařazený do našeho fondu. Další jsou takové drobnosti a teď z poslední doby to je asi podle fotky přenosný solární panel, který zřejmě převezmeme a zařadíme do sbírkového fondu,“ vysvětluje Petr Nekuža z Technického muzea v Brně.

Ostatní věci dostanou sociálně slabé rodiny a studenti

Samozřejmě ne všechny odevzdané věci se muzeím, divadlům nebo archivům hodí. „My se snažíme třeba doplňovat ty naše nějaké vývojové řady, výrobky od československých výrobců, takže to je velice dobrý zdroj pro nás,“ dodává Nekuža.

Ostatní předměty, třeba nádobí, pak putují sociálně slabým rodinám nebo studentům. Knihy a jiné staré věci pak leží k rozebrání v brněnském krytu. Například velká sbírka starých telefonů. Brněnský projekt je zatím v České republice unikátní. O jeho rozšíření už ale zástupce magistrátu požádala další města.

Tomáš Kremr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme