„S radostí bojovat proti té holotě,“ vzkázal Kadyrov. Čečenci míří do Sýrie na pomoc Asadovi

14. prosinec 2016

Proruský čečenský prezident Ramzan Kadyrov prohlásil, že budou „s radostí bojovat proti té holotě“, když si to přeje Vladimir Putin. Otázkou ovšem zůstává, jak moc si takovou pomoc ruský prezident vlastně přeje.

Zdroj: Rádio Svobodná Evropa – Rádio Svoboda

Kadyrov reagoval na zprávu ruských médií, podle kterých se do Sýrie chystají odjet dva čečenské prapory. Mají tam hlídat ruskou leteckou základnu. Kadyrov to sice výslovně nepotvrdil, ale na Instagramu napsal, že se „s nadšením připojí k mezinárodnímu boji proti terorismu. Nepřítel musí být zničen ve svém doupěti dřív, než jeho chapadla dosáhnout až k nám,“ uvedl Kadyrov.

 

Дорогие друзья! Поздравляю с днём рождения боевого товарища и дорогого друга, старшего инструктора Международного Учебного Центра сил специального назначения Владимира Саценко @itcsf_russia Он является опытным специалистом по горно-лесной подготовке, возглавляет специальную инженерную подготовку в Центре. Владимир Петрович имеет прекрасную теоретическую и практическую подготовку, служил в специальных подразделениях Вооружённых Сил РФ. Владимир Петрович отдаёт много сил и времени обучению молодых бойцов, передаче им знаний и опыта. Я желаю Владимиру Петровичу крепкого здоровья, успехов и удачи! #Кадыров #Россия #Чечня #Центр

Fotka zveřejněná uživatelem Ramzan Kadyrov (@kadyrov_95),Pro 11, 2016 v 12:06 PST

Čečenský prezident, který ve své převážně muslimské zemi pravidelně a beztrestně porušuje lidská práva, už v minulosti několikrát označil sebe a své muže za „Putinovy pěšáky“. Před několika měsíci také řekl ruské státní televizi, že vyslal Čečence do Sýrie s cílem infiltrovat Islámský stát a shromažďovat zpravodajské informace, připomíná Rádio Svobodná Evropa.

Dva čečenské prapory budou hlídat ruské letiště na základně Chmejmím v syrské provincii Latákíja, ale i území v Aleppu, které už dobyly syrské síly, upřesňuje americký server Stratfor. Cituje také Kadyrova, podle kterého jsou prapory součástí elitních jednotek Západ a Východ. Kadyrov je někdy rozšiřuje a jindy ruší. Specializují se na boj ve městech i v horách a jsou známy svou brutalitou a porušováním lidských práv. Naposledy byly zrušeny v roce 2008 v rámci politického konfliktu mezi Kadyrovem a jeho odpůrci. Od té doby se však vyskytla řada zpráv i záběrů těchto komand, mimo jiné i na východní Ukrajině.

Váhající Moskva

Rusko se do syrské války zapojuje převážně leteckými operacemi, ale má i pozemní síly, které cvičí syrské vojáky a radí jim, koordinují vojenské akce a hlídají základny. Čečenci s ruskou armádou spolupracují, zejména ve zpravodajské oblasti, a tak podle serveru Stratfor nebude jejich zapojení v Sýrii žádný problém. Kadyrov už svá elitní komanda několikrát Kremlu okázale nabídl, aby ukázal, jak je oddaný Putinovi. Moskva však z mnoha důvodů s přijetím pomoci váhala. Především pochybuje o loajalitě čečenských vojáků, z nichž mnozí (anebo jejich rodiče) bojovali v čečenských válkách proti Rusku.

Přijmout Kadyrovovu nabídku také znamená posílit jeho pozici v mezinárodním měřítku a tomu se Rusko chtělo vyhnout. Kadyrov koncem listopadu navštívil Saúdskou Arábii a Spojené arabské emiráty a pozval jejich vojáky na výcvik v novém středisku, které se buduje v Čečensku. Regionální spolupráce mezi čečenskými a blízkovýchodními muslimy Moskvu znepokojuje, protože Saúdové a další země v Perském zálivu údajně financovaly čečenské ozbrojence za válek proti Rusku. Posílení role Čečenců v Sýrii se nelíbí ani ruské Federální bezpečnostní službě (FSB), vysvětluje server Stratfor.


Čečenci směřující do Sýrie nejsou první, které Moskva vyslala na Blízký východ. Už začátkem září agentura Interfax uvedla, že se tam vydala „dobrovolná skupina mladých lidí z Čečenska, kteří chtějí bojovat proti teroristickým organizacím“. Podle ruských médií tito lidé nabídli, že budou shromažďovat informace o Rusech a Čečencích, kteří vstoupili do řad Islámského státu. Ruská média však už nikdy nenapsala, co se s těmito dobrovolnými špiony stalo, uzavírá izraelský server Debkafile.

Izraelský server Debkafile potvrzuje, že část členů elitních praporů směřujících do Sýrie bojovala v posledních dvou letech na východní Ukrajině a předtím v Čečensku potlačovala radikální islamistické teroristické skupiny napojené na Al-Káidu a salafisty. Teď vojáky na základně v Grozném kádrují ruští vojenští představitelé, zda se na misi v Sýrii hodí. Podle vojenských zdrojů serveru má v první fázi odjet asi tisíc Čečenců. Server zdůrazňuje, že Moskva ještě na syrské bojiště nikdy nevyslala tak velké množství pěšáků.

Současný plán má tři cíle. Prvním je zbavit vojáky Bašára Asada nutnosti udržovat a bránit území, které už v Sýrii dobyli, hlavně v Aleppu. Druhým je posílit jednotky Ruska, Íránu, Sýrie a libanonského hnutí Hizballáh o perfektně vycvičené členy elitních komand, kteří povedou nadcházející bitvy o provincii Idlib na severu a Dará na jihu. A třetím cílem je ušetřit životy ruských vojáků, kteří by jinak museli syrskou válku dovést do konce. Kdyby se jich domů vrátilo větší množství v rakvích, vyvolalo by to protivládní nálady. Za poslední měsíc přišli v Sýrii o život tři Rusové, včetně jednoho plukovníka.

autor: gzb
Spustit audio