Výrobci zelené energie se dočkají miliard, rozhodl ERÚ. Dostal zelenou od Evropské komise

Výrobci energie z obnovitelných zdrojů dostanou miliardové dotace. Energetický regulační úřad (ERÚ) vypsal upravené cenové rozhodnutí pro příští rok, ve kterém je podpora zahrnutá. Úřad čekal na schválení od Evropské komise, do té doby odmítl rozhodnutí vydat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alena Vitásková

Alena Vitásková | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Podle šéfky Energetického regulačního úřadu Aleny Vitáskové část podpory budou muset zaplatit i koncoví spotřebitelé.

„V této chvíli výběr od konečných spotřebitelů bude dělat asi 19 miliard korun. Zbývající část se vyplácí ze státního rozpočtu, takže konečný spotřebitel neušetří. Částka bude skoro shodná, jako byla v letošním roce,“ řekla předsedkyně ERÚ.

Prezident pochválil Babiše za přebytkový rozpočet a doporučil úspory v dotacích na zelenou energii

Číst článek

Zákazník tak kvůli obnovitelným zdrojům zaplatí kromě celkového množství odebrané elektřiny i zákonem stanovenou cenu, maximálně tedy 495 korun za megawatthodinu.

Vitásková dnes také uvedla, že úřad do konce roku vypíše podporu i převážné většině kombinované výroby elektřiny a tepla (KVET). Jde o zdroje spuštěné do roku 2012, které podle ní tvoří až 95 procent těchto zdrojů.

„Teplárny tak mohou být do jisté míry v klidu, protože je to ve finančním objemu ta největší částka,“ řekla.

Stát příští rok poskytne na podporu elektřiny a tepla ze státního rozpočtu 26,2 miliardy korun, o zhruba čtyři miliardy Kč více než letos. Zbytek zaplatí převážně spotřebitelé v platbě na podporu elektřiny vyrobené z obnovitelných zdrojů.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme