Příběh 2016: Překvapivé rozhodnutí švédské akademie. Nobelovu cenu dostal Bob Dylan

Má několik cen Grammy, Pulitzerovu cenu a dokonce i Oscara. V roce 2016 do své sbírky přidal pětasedmdesátiletý americký zpěvák a písničkář Bob Dylan také zřejmě nejprestižnější ocenění na světě, Nobelovu cenu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bob Dylan (ilustrační foto)

Bob Dylan (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

„Nejednou jsem měl čas položit si otázku: Jsou mé písně literaturou? Tak děkuji švédské akademii za to, že zvažovala tuto otázku. A zejména za to, že tím poskytla tak nádhernou odpověď,“ napsal Bob Dylan ve svém dopise. Ten přečetla americká velvyslankyně ve Švédsku Azita Raji 10. prosince 2016 při přebírání Nobelovy ceny, kterého se Dylan nezúčastnil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bob Dylan získal v roce 2016 Nobelovu cenu za literaturu. Více si poslechněte v příspěvku Ondřeje Bambase.

Stal se tak prvním zpěvákem v historii, který získal Nobelovu cenu za literaturu. Mnohem více než projev otevřenosti švédské akademie to značí, jakou osobností Bob Dylan je.

Bob Dylan je univerzálním umělcem. Kromě hudby se věnuje také malířskému umění. Jeho díla vystavovali v Německu, Itálii, Velké Británii i Spojených státech. Do New Orleans letos přicestovala jeho série maleb věnovaná právě tomuto městu.

„New Orleans bývá v obrazech často smrsknut do klišé jazzových muzikantů, trubek a notových osnov. Ne tak u Boba Dylana. Ten ve svých barevně ponurých dílech zachytil atmosféru nedělních brzkých rán, kdy se lidé vracejí z flámů, a nebo už vstávají na mši,“ řekla v Zápisníku zahraničních zpravodajů Julie Urbišová.

Bob Dylan tím podle českého hudebníka Vladimíra Merty ukazuje svou proměnlivost. „On klame tělem. Má několik masek, které s oblibou střídá. Myslím si, že je to velice jemný introvertní vzdělaný přemýšlivý člověk, který dělá hudbu, protože nějakým náhodným řízením osudu se z něho nestal spisovatel, malíř nebo básník,“ vysvětlil Merta.

Ondřej Bambas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme