Konec automatů. V Opatovicích zakázali hazard v restauracích

2. leden 2017

Opatovice nad Labem zatrhly hráčům v barech a hospodách hazardní hry. Od 1. ledna platí v obci vyhláška, podle které hostinští nesmějí provozovat výherní automaty. Opatovice tím sice přijdou o část příjmů právě z hazardu, výpadek by ale podle obce neměl být citelný.

Zákaz se bezprostředně dotkl pouze dvou pohostinských zařízení, kam lidé chodili utrácet peníze v automatech. Jeden z provozovatelů, Martin Lébl, zákaz respektuje a už loni, kdy začal restauraci provozovat, automaty nezaváděl. Bylo to v době, kdy se o vyhlášce v Opatovicích už mluvilo. Připustil ale, že by hazard jinak kvůli zisku provozoval.

Čtěte také

S vyhláškou se smířil i další hospodský, Radek Krejčík. I jemu vadilo, že automaty musí pryč. Hospodu ale kvůli tomu určitě nezavře. Podle jednoho z hospodských peníze do automatů házeli například ukrajinští dělníci, kteří v obci žijí, a následně vznikaly potyčky nebo šarvátky.

Potvrdil to i nezávislý starosta Opatovic nad Labem Pavel Kohout, který řekl, že v hernách někteří lidé nechávali celé výplaty a k hráčům patřili i sociálně slabí. Obec pak musela řešit celou řadu problémů kolem vyplácení dávek, drobné kriminality, závislostí na hrách apod. Podle starosty vyhlášku schválilo vloni zastupitelstvo a má mít spíš preventivní a sociální charakter.

Obec přijde o část příjmů

Výpadek se podle starosty Kohouta pohybuje v řádech statisíců korun ročně, Opatovice se prý ale bez těchto peněz obejdou a jak Kohout doplnil, dřív kvůli hazardu musela obec utrácet za řešení problémů, které hazard působil. Zákaz výherních automatů proto schvalují i někteří obyvatelé Opatovic.

autor: wol
Spustit audio