Obědy zdražují. Podle posledního průzkumu za ně Češi platí více než sto korun
Ostrava, Olomouc, Jihlava - v těchto městech se koncem prosince najedli strávníci v restauracích za méně než sto korun. Všude jinde po republice si lidé musí připlatit. Vyplývá to z dat společnosti Edenred, která vydává stravenky.
V loňském roce v průměru zaplatili strávníci za svůj oběd 103 korun a 80 haléřů. Útrata ale v průběhu roku rostla, a to hlavně k jeho konci. Zatímco v prosinci 2015 byla průměrná útrata 101 korun a 50 haléřů, v prosinci 2016 to bylo o 6 korun a 40 haléřů víc, tedy necelých 108 korun.
Částky vycházejí ze skutečných útrat zaměstnanců v restauracích za obědy, placených nejrozšířenější tuzemskou stravenkovou kartou Ticket Restaurant. Češi ale využívají k platbě svých obědů hojně například i stravenky Sodexo nebo Chéque Déjeuner. V cenách jsou započítány celé útraty - tedy to, kolik lidé v rámci jedné transakce s kartou zaplatí v době oběda za jídlo a pití, případně i za další občerstvení - tedy třeba kávu nebo dezert.
Tisíce lidí se jim denně dívají do talíře. Vegani o svém stylu stravování točí videa na sociální sítě
Číst článek
Podle Marka Pražáka, mluvčího společnosti Edenred, je důvodů, proč lidé za své obědy platí víc, hned několik. „V průběhu loňského roku se zvýšila cena, kterou lidé zaplatili, o šest korun. Dynamika byla nejvyšší na podzim, a to v době, kdy začaly růst ceny potravin a vstupů pro restaurace, a v prosinci, kdy byla zavedena EET,“ řekl Radiožurnálu Pražák. „Ani v jednom měsíci ale nešlo o nějaký výrazný skokový nárůst, ale o zvýšenou dynamiku oproti prvnímu pololetí,“ dodal.
Jednoznačně nejdráž vyšly obědy zaměstnance v hlavním městě - loni to bylo v průměru 114 korun 50 haléřů. Výrazně se jim ale přibližují lidé v Brně, kde útrata za oběd dosáhla skoro 110 korun. Naopak dlouhodobě nejméně platí za obědy lidé na severní Moravě - v Olomouci, Ostravě a Jihlavě, kde se průměrná částka pohybuje okolo 95 korun.
Podle společnosti Edenred budou obědy dál zdražovat. V letošním roce asi o 5 korun.