OBRAZEM: Obamova stopa v zoologii. Jeho jméno nese pavouk, parazitický červ i vyhynulý ještěr

Amerického prezidenta Baracka Obamu dnes čeká jeho rozlučková řeč, ve které dá sbohem svému úřadu a rozloučí se s americkým lidem. Po prvním afroamerickém prezidentovi v dějinách Spojených států amerických zůstane ovšem nejen odkaz jeho politiky. Jeho osobnost se promítla také do zoologie, a to konkrétně do jmen některých živočichů.

Po Baracku Obamovi bylo pojmenováno devět různých živočichů. Jde například o pavouka Aptostichus barackobamai, kterého v roce 2012 objevil biolog Jason Bond z Auburnské university.

Logo

Další živočich nesoucí Obamovo jméno by mohl potěšit zastánce nového amerického prezidenta Donalda Trumpa, který se netají svými antipatiemi k současné hlavě státu. Jde totiž o keňského parazitického červa Paragordius obamai, který cizopasí na cvrčcích. Pojmenování ale nebylo myšleno nijak hanlivě. Biolog Ben Hanelt z university v Novém Mexiku totiž takto červa pojmenoval jako poctu Obamovi, protože prezidentův otec a nevlastní babička pocházejí z keňského města, které je vzdáleno pouze 19 kilometrů od místa prvního nálezu tohoto parazita.

Logo

Co je ale z hlediska biologie nejvýznamnější vysvětluje zoolog Evžen Kůs: „Po prezidentu Obamovi byl pojmenován i jeden rod, to je v zoologické nomenklatuře o řád výše. Konkrétně Obamadon, což je vyhynulý druh druhohorního ještěra. Takže i v paleontologii se s tímto jménem setkáváme.“ Po Baracku Obamovi jsou ještě pojmenovány tři ryby: Etheostoma obama, Teleogramma obamaorum a Tosanoides obama.

Logo

Dále je po něm pojmenovaný žlutý lišejník Caloplaca obamae. A pak je zde poměrně nenápadný ptáček z amazonského pralesa Nystalus obamai.

Barack Obama má mezi americkými prezidenty prvenství v počtu živočichů nesoucích jeho jméno. Například po Theodoru Rooseveltovi bylo pojmenováno jen sedm různých druhů.

Logo

Nový americký prezident Donald Trump má tedy vysoko nasazenou laťku. Zatím je po něm pojmenovaný pouze vymřelý fosilní druh mořského ježka Tetragramma donaldtrumpi.

autoři: pkr , Dalibor Zíta , jpr
Spustit audio