V Holicích budou uklízet ulice elektromobily

12. leden 2017

Na Masarykově náměstí v Holicích by měla už letos vzniknout jedna z dobíjecích stanic na elektromobily. Na samotné dobití by měla stačit půl hodina. Ve městě by mohly jezdit celkem tři elektromobily. Jeden by sloužil úředníkům z městského úřadu, další dva vozy by mohly využívat technické služby.

Nedělají hluk a jezdí bez zplodin. Obce a města nejen v Pardubickém kraji můžou letos získat víc než 200tisícový příspěvek od státu na nákup aut na elektrický pohon. Mají sice kratší dojezdovou vzdálenost a nižší výkon, šetří ale náklady na naftu a benzín.

Podle šéfa technických služeb v Holicích Ondřeje Dobrovolského mají s testováním elektromobilů dobré zkušenosti, elektrickým vozíkem můžou vozit třeba posekanou trávu nebo listí.

Město i technické služby si od aut na elektrický pohon slibují nejen ekologičtější provoz, ale taky výrazné úspory. „Tato vozidla nepotřebují STK, nepotřebují naftu, nepotřebují olej, nepotřebují filtry. Věřím, že těch 80 procent se tam nechá najít,“ doplnil Dobrovolský.

3 elektromobily za 3 miliony korun

Náklady na elektromobily odhaduje radnice na zhruba 3 miliony korun a pomoci by měly dotace z ministerstva životního prostředí. „To máme spočítané tak, že na 30 tisících najetých kilometrech ročně, by návratnost byla asi za tři čtyři roky,“ řekl místostarosta Petr Bajer (Strana soukromníků České republiky).

S nákupem souhlasí i nezávislý opoziční zastupitel Lukáš Horský: „Ekonomický smysl to dává a z ekologického hlediska není o čem diskutovat.“

Čtěte také

Holická radnice chce k elektrifikaci vozového parku motivovat i místní firmy. „Dostanou na odboru dopravy nálepku elektrovozidlo a díky tomu mohou parkovat na všech plochách města zdarma,“ dodává místostarosta Bajer.

Peníze na nákup aut na elektrický pohon mohou obce a města žádat z dotačního programu ministerstva životního prostředí. Podle resortu je v něm až sto milionů korun.

autor: wol
Spustit audio