Půlnoční lhůta pro Le Penovou vypršela. 'Promrhané' miliony jí europarlament strhne z platu

Francouzská prezidentská kandidátka Marine Le Penová odmítá vrátit v přepočtu přes devět milionů korun, které neoprávněně čerpala od Evropského parlamentu. Lhůta pro splacení částky vypršela Le Penové o půlnoci. Europarlament jí teď bude peníze strhávat. Jeho mluvčí pro Český rozhlas upřesnila, že to bude kolem 200 000 korun měsíčně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marine Le Penová v Evropském parlamentu

Marine Le Penová v Evropském parlamentu | Foto: flickr.com, Evropský parlament, CC BY-NC-ND 2.0

Prezidentská kandidátka francouzské krajní pravice Marine Le Penová odmítla Evropskému parlamentu vrátit v přepočtu přes devět milionů korun. Tyto peníze byly určeny na její spolupracovníky v europarlamentu, podle vyšetřovatelů je ale neoprávněně použila pro svou stranu.

Politička to popírá a označuje to za kampaň proti své osobě a "perzekuci", jíž se nehodlá "podvolit". Požadavek splacení peněz pokládá za "jednostranné rozhodnutí přijaté politickými protivníky (...) bez důkazu a bez toho, aby počkali na rozsudek v soudním procesu, který jsem zahájila," uvedla Le Penová v prohlášení zaslaném agentuře Reuters.

Bankami zavržená Le Penová vezme zavděk miliony od otce. Radost z toho nemá

Číst článek

Mluvčí Evropského parlamentu Českému rozhlasu řekla, že instituce během dne Le Penové odešle oznámení, že jí začne dlužné peníze strhávat. Předsedkyně francouzské Národní fronty tak přijde o polovinu svého měsíčního platu europoslankyně, veškeré náhrady na provoz kanceláře a o polovinu náhrad za účast na zasedání europarlamentu.

Celkem jí tak Evropský parlament podle mluvčí měsíčně strhne v přepočtu kolem 200 000 korun. Tyto peníze nebude Le Penová dostávat do doby, než dluh vrátí nebo dokud tímto způsobem částku nesplatí. To ale podle mluvčí může trvat až do konce mandátu francouzské političky.

Filip Nerad, mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme