Samotář z maloměsta reprezentantem. Život v Praze si nedokážu představit, říká tenista Kolář

Hraní s rodiči, soukromé lekce s nadšenci v menších klubech a nakonec tréninky pod vedením špičkových odborníků ve velkých centrech. Takové jsou často kariérní kroky profesionálních tenistů, ale třeba nováček v daviscupovém týmu Zdeněk Kolář jde vlastní cestou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Kolář s otcem a trenérem v jedné osobě

Zdeněk Kolář s otcem a trenérem v jedné osobě | Foto: Jaroslav Plašil | Zdroj: Český rozhlas

Tenista Zdeněk Kolář je mezi profesionály poměrně vzácným úkazem. Narodil se v malém městě, vyrůstal v něm a také jako dospělý a teď už reprezentant v Bystřici nad Pernštejnem zůstal.

„Vyhovuje mi to, mám tam všechno, co potřebuju. Nedovedu si představit, že bych měl žít třeba v Praze. Radši jsem samotář než se pohybovat mezi velkým množstvím lidí,“ říká 20letý tenista.

Přehrát

00:00 / 00:00

Daviscupový tým sleduje v Melbourne Jaroslav Plašil, v jeho středu je i nováček Zdeněk Kolář

Zároveň ale tuší, že pokud bude dobrým tenistou, velkému počtu lidí v kariéře stejně neunikne. A právě daviscupové utkání v Melbourne ho na takové situace také může připravit.

„Jsem z toho napůl vyjukaný. Člověk si musí zvyknout, pro mě to není nejpříjemnější, ale musím to brát tak, jak to je,“ přiznává někdejší vítěz Pardubické juniorky.

Jeho kariérní kroky byly poněkud jiné ve srovnání s většinou ostatních talentovaných dětí. Nepoznával různé trenéry a život ve velkých tenisových centrech. Od malička ho vede otec a tak to prý bude i nadále pokračovat. Jen fotbalu a dalších sportů, které od raného věku společně dělávali, postupně ubylo.

S fotbalem i florbalem musel skončit

„Taťka hlavně chtěl, abych byl všestranný. Ale když se to už nedalo skloubit, tak jsem musel skončit s fotbalem i florbalem,“ zalituje.

Lidé z městečka s necelými deseti tisíci obyvateli ho teď znají jako tenistu a daviscupového reprezentanta. „Asi to prožívají víc než já, moc si to neuvědomuju. Myslím, že Bystřici je obrovské množství lidí, kteří mi drží palce. Za to jim neskutečně děkuji. Jde na nich vidět podpora, což člověka vždycky potěší,“ přiznává Zdeněk Kolář.

Jeho region s dnes tak populárními biatlonovými závody už proslavilo několik výjimečných sportovních rodáků a šampionů, rychlobruslařka Martina Sáblíková, hokejista a běžec na lyžích sourozenci Petr a Martin Koukalovi. Zdeněk Kolář by třeba mohl být další.

Jaroslav Plašil, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme