Zaměstnavatelé požadují rychlejší přijímání Ukrajinců. Kvóta pro uchazeče na letošní rok je vyčerpaná

Zástupci zaměstnavatelů vyzvali vládu, aby ulehčila zaměstnávání pracovníku z Ukrajiny. Program na rychlejší vyřizování víz podle nich v praxi nefunguje a kvóta pro uchazeče na letošní rok je vyčerpaná.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dílna CNC

Dílna CNC | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Víc než půl roku si podle zaměstnavatelů počká ukrajinský uchazeč o práci, než si ho vůbec česká strana pozve na pohovor na ambasádě. Vládní projekt měl přitom firmám pomoct rychle získat chybějící zaměstnance.

Zaměstnavatelé proto požadují navýšit personál na velvyslanectví ve Lvově a azylovém odboru ministerstva vnitra. Potom by podle nich bylo možné uspokojit potřebu firem a navýšit roční kvótu 3800 žadatelů na víc než dvojnásobek.

S tím ale nesouhlasí odbory, které tvrdí, že zaměstnavatelé by mohli najít pracovníky i v Česku, kdyby jim nabídli lepší platy. Vláda bude o požadavku firem rozhodovat ve středu.

Už v roce 2015 spustila vláda dva podpůrné projekty, díky kterým najdou uplatnění vysoce kvalifikovaní lidé z Ukrajiny. Tyto vládní projekty mají Ukrajincům ušetřit hlavně čas při vyřizování potřebných dokladů k práci a k pobytu. V České republice by mohlo najít zaměstnání až pět tisíc lidí z této východoevropské země.

Václav Štefan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme