„Lampičkáři“ – nový fenomén Jizerské magistrály. Rolbařům často ztěžují práci

V Jizerských horách přibývá nočních běžkařů. Vyplývá to z údajů provozovatelů Jizerské magistrály. Většího zájmu o lyžování s čelovkou si všimli také rolbaři, kteří v noci upravují běžecké stopy. Těm ale noční lyžaři znesnadňují práci. Běžkaři si totiž podle nich často neuvědomují, že rolba osmitunový stroj, který může ublížit.

„Jezdím takhle v noci často, baví mě to, protože ve stopě nejsou skoro žádný lidi. O víkendu se tu nedá hnout, ani zaparkovat, je to peklo. V noci je to fenomén,“ popisuje běžkař Martin Jurik, který pravidelně podniká noční běžkařské výlety do Jizerek.

Další noční běžkař, Pavel. I on si pořídil čelovku a jezdí do stop už hlavně po setmění, někdy do Jizerek, někdy i do Lužických hor. „Je to výhoda, teď už jsou kvalitní čelovky a upravené tratě, tak můžu využít večerní nebo noční čas, protože v zaměstnání většinou člověk končí tak, že už nemůže jít za světla,“ říká.

Čas na úpravu stop mají rolbaři od půlnoci do páté ranní

Noční rolbování běžeckých stop na Jizerské magistrále

Doba se mění. Zatímco dřív patřily stopy v noci hlavně rolbařům, dnes se tam objevují i lyžaři. „V dnešní době je celkem problém upravit stopy, protože časový interval úpravy se nám zkracuje kvůli ‚lampičkářům‘, lidem s čelovkama,“ vysvětluje rolbař Martin Kunc, který upravuje Jizerskou magistrálu. „Máme čas od půlnoci do pěti a od pěti od rána už máme ve stopě nové běžkaře. Je toho čím dál víc. Ještě před pěti lety to bylo zhruba deset až dvacet lidí, co chodili běžkovat v noci, dnes to jsou až stovky lidí,“ dodává.

Kvůli běžkařům rolbaři musejí být při práci obzvlášť ostražití. „Největší úskalí naší práce je, když běžkaři nejsou schopni ani zastavit, když projíždíme, jít stranou, nebo když jedou hned za rolbou a chovají se dost nepatřičně,“ uzavírá Martin Kunc.

autor: sas
Spustit audio