Běžkaři vs. lesníci? Lyžaři si stěžují na nedostatečnou úpravu bílé stopy

Někteří lyžaři v Jizerských horách si v posledních dnech stěžují na špatně připravené běžecké stopy. Vadí jim, že nejsou pořádně protažené všechny trasy, přestože sněhu je v horách dostatek. Jizerská OPS jako provozovatel se brání – rolby nemohou do všech míst vyjíždět kvůli práci lesníků, kteří cesty potřebují na svoz dřeva a průjezdy.

Diskusní fóra pro lyžaře jako je například portál kamzasnehem.cz, jsou v posledních dnech negativních reakcí běžkařů. Vadí jim, že některé úseky nejsou dobře upravené. Jak naznačil v diskusi jeden z běžkařů, jde v uvozovkách o střet běžkaři versus lesníci. V horách už nasněžilo, a tak mají běžkaři pocit, že území teď takříkajíc patří jim. Jenže nenapadalo tolik sněhu, aby Lesy České republiky veškerou hospodářskou činnost ukončily, vysvětluje ředitel liberecké pobočky Lesů, Ludvík Řičář: „Jestliže v Jizerských horách je dnes zhruba kolem dvaceti až pětadvaceti centimetrů sněhu, tak je to stav, který umožňuje dokončit lesnické hospodaření. Odváží se poslední zbytky dřeva, více tam už dnes jezdí aut, lovců, kteří ze zákona musí odlovit určité množství zvěře.“

Běžkaři se často ve svých stížnostech odkazují k tomu, že v Krkonoších je situace jiná – tam se žádné cesty kvůli lesnické práci neuzavírají. Jenže Krkonoše nejsou Jizerky, je tu velký rozdíl. „Krkonoše – tam se jedná o Krkonošský národní park, kde je vyšší stupeň ochrany přírody než v Jizerských horách, kde se nacházíme v CHKO. A v Krkonoších není intenzita lesnického hospodaření taková jako v sousedních Jizerkách,“ dodává Řičář.

Jizerská magistrála

Běžkaři se obracejí nejen na Lesy, ale také na samotné provozovatele stop na Jizerské magistrále, potvrzuje ředitelka Jizerské o.p.s, která se o trasy stará, Silvie Vasková. „Běžkaři si stěžovali, že napadl sníh a nebylo upraveno. Teď je situace taková, že pokud chceme vyjet, zažádáme na Lesích, aby nám to povolili – každou úpravu zvlášť,“ říká. „Kde jsou stopy upravené, se běžkaři dozvědí na našem webu a navíc v rolbách jsou GPSky, které úpravu přenášejí na portál skimapa.cz nebo na bilestopy.cz,“ dodává Vasková. Lesnické práce by měly skončit zhruba do konce roku.

autor: sas
Spustit audio