Internet v Česku slaví 25 let. Museli jsme USA slíbit, že ho nepoužijeme k vývoji zbraní

Před 25 lety - 13. února 1992 - se naše země poprvé oficiálně připojila k internetu. Postaral se o to tým nadšených odborníků z ČVUT, který sálový počítač IBM v Praze po pevném telefonním okruhu propojil s výpočetním centrem Univerzity v rakouském Linci. Československo se tehdy stalo 39. zemí, do které internet dorazil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Technologie (ilustrační foto)

Technologie (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

Průkopníci tehdy ještě československého internetu museli mít souhlas americké grantové agentury National Science Foundation, která provozovala a financovala tehdejší jedinou páteřní síť internetu. Složité bylo i licenční řízení na dovoz potřebného zařízení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Internet slaví 25 let

„K plnohodnotnému připojení na internet byl potřeba směrovač, jehož dovoz trval zhruba půl roku. Museli jsme vyplnit pro americké orgány prohlášení, že to zařízení bude umístěno pouze na té adrese, kde je uvedeno a že ho nepoužijeme k vývoji jaderných a chemických zbraní,“ vzpomíná na začátky ředitel CESNET Jan Gruntorád.

Rychlost připojení byla tehdy řádově tisíckrát nižší, než je dnes běžné u domácích počítačů. O takovém rozšíření se tehdy ale nikomu ani nezdálo.

„Vize, že budeme mít internet doma, nás tehdy skutečně nenapadla, protože technologicky byla situace úplně jiná. A ten potenciál využití jsme neviděli,“ dodává Gruntorád.

Vytvořte si 'neprůstřelné' heslo. Máme 5 tipů, jak se bránit online hrozbám

Číst článek

Zpočátku sloužil internet hlavně k posílání e-mailů, Jeho rozvoj brzdila nízká rychlost a vysoká cena. Levnější tarify si veřejnost vynutila až na přelomu tisíciletí.

Podle Českého statistického úřadu v současné době má přístup k internetu tři čtvrtiny českých domácností. Internet poskytují telefonní operátoři, kabelové televize i provozovatelé mobilních sítí.

„Na mobilním telefonu v současné době používá přístup na internet 41 % obyvatel. A polovina z nich se připojuje jak přes Wi-Fi, tak přes mobilní sítě,“ říká Českému rozhlasu Lenka Weichetová z ČSÚ.

Žebříček českých neověřených článků: dezinformační texty mají nad pravdivými navrch

Číst článek

Internet zásadně změnil způsob, jakým pracují a baví se stamiliony lidí po celém světě. Česko není výjimkou. Předloni internetová ekonomika představovala 188 miliard korun, z toho elektronické obchodování tvořilo 11 miliard.

Internetová pavučina, která omotala svět, nabízí lidem obrovské možnosti, ale také přináší bezpečnostní rizika. A nejde jen o možné útoky na bankovní konta.

„Bezpečnostní opatření, která se týkají digitálního prostoru, nemáme zažita nikdo, ani ti nejmladší, protože ten vývoj je příliš rychlý. Ta rizika neznáme. Největší rizika se týkají útoku na lidi, nikoliv na počítače. Lidský faktor je to nejslabší. Počínaje tím, že si volíme slabá hesla, nebo že nosíme nezajištěné mobily s přístupovými piny ke kartám,“ upozorňuje analytik informačních technologií Petr Koubský.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme