Bývalá jatka, opuštěné továrny a prázdné sklady změnily účel. Zabydleli se v nich umělci

17. červenec 2017

Zapomeňte na secesi, vypolstrovaná sedadla a lóže. Co umělec nového divadla potřebuje především, je prostor a světlo. Toho se nejvíc dostává v bývalých skladech, továrnách nebo třeba ve staré vile.

Divadlo Archa

Průkopníkem jiného pojetí divadla bylo Divadlo Archa v centru města. Když v roce 1991 vyhrál Ondřej Hrab výběrové řízení na ředitele divadla E. F. Buriana v ulici Na Poříčí, hned jej začal přestavovat pro potřeby nového divadla tak, aby na jednom variabilním prostoru mohli po úpravách vystupovat tanečníci, herci i hudebníci.

Jatka78

Když souboru nového cirkusu La Putyka před lety vyhořela zkušebna, bylo to vlastně štěstí v neštěstí. Umělci, kteří vystupovali v holešovické La Fabrice, totiž dlouhodobě plánovali, že se osamostatní. Šéf souboru Rosťa Novák už tehdy věděl o nevyužitých industriálních prostorech v majetku hlavního města Prahy. Psal se rok 2014. „Zašel jsem za tehdejším primátorem Bohuslavem Svobodou a vysvětlil mu naši situaci, s tím, že potřebujeme minimálně 10 x 10 x 7 metrů plochy. Věděl jsem, že v Holešovické tržnice musí takové místo existovat,“ vzpomíná Novák na první krok ke vzniku multifunkčního kulturního prostoru, který se zrodil na místě někdejších městských jatek.

Proces byl velmi rychlý, během dvou měsíců začali umělci vlastními silami předělávat jatka na zkušebnu. Rok a půl na to začala přestavba zkušebny na plnohodnotné divadlo, které je domovskou scénou tří souborů, hostujících umělců i rezidentů.

Jatka78

MeetFactory

Rezidenční program pro umělce z různých částí světa u nás jako první zorganizoval výtvarník David Černý, který svoji MeetFactory, mimochodem také v Holešovicích, založil už v roce 2000. I zde šlo původně o zpracování masa. Po povodních v roce 2002 bylo centrum současného umění nuceno změnit adresu svého působení a přestěhovat se do bývalé továrny na zpracování skla, v těsné blízkosti osmikolejné tratě Smíchovského nádraží. Zavěšená auta Davida Černého ukazují návštěvníkům cestu od tramvajové zastávky Lihovar už celých deset let.

03800650.jpeg

Studio Alta, Studio Hrdinů, Vila Štvanice

Největšího rozpuku scén nového divadla se v posledních letech těší Praha 7. Díky otevřenosti radnice sedmé městské části, ale i v souladu se změnou kulturní politiky magistrátu tu vznikají unikátní projekty. Vedle zmíněných Jatek78 už delší dobu funguje Studio Alta, stánek především na tanec zaměřeného divadla. V suterénu Veletržního paláce v prostorách nedokončeného kina se zase zabydlelo alternativní Studio Hrdinů. Zcela ojedinělým příběhem je ovšem osud ještě před pár lety opouštěné klasicistní vily na ostrově Štvanice.

Studio Hrdinů

„Ohledně původu vily toho moc nevíme, protože neexistují téměř žádné záznamy. Nicméně ta vila má vročení 1724 a podle toho, jak to tady vypadá, tedy velký sál dole a nahoře spousta malých pokojíčků, tak mám silný pocit, že tady byl nevěstinec,“ usmívá se umělecký šéf souboru Tygr v tísni a zakladatel projektu Vila Štvanice, Ivo Kristián Kubák.

Chcete-li se dozvědět víc, a to i o způsobu financování jednotlivých souborů a projektů, poslechněte si seriál Prahou křížem krážem v našem archivu.

03241136.jpeg
Spustit audio