Chovancova domobrana budí emoce. Bude lákat dobrodruhy, myslí si exministr Bublan

ANKETA V ČLÁNKU. Milan Chovanec z ČSSD má v plánu vytvořit dobrovolnický systém tzv. rezervistů. Legální držitelé zbraní by v případě potřeby pomáhali policistům udržovat pořádek. Šéf resortu vnitra ideu představil v souvislosti s kritizovanou směrnicí Evropské komise, která chce zakázat držení určitých typů zbraní. Podle senátora za ČSSD a bývalého ministra vnitra Františka Bublana jde o zbytečnou militarizaci společnosti. Analytik Libor Stejskal ale považuje dobrovolnický systém za důležitou součást moderního státu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Chovanec s ČSSD se zbraní v ruce.

Milan Chovanec s ČSSD se zbraní v ruce. | Foto: YouTube. com

„Už teď se v domobranách sdružují lidé, kteří mají militantní sklony. Zrovna v této skupině lidí bych neviděl obránce vlasti. Bude to přitahovat spíše lidi, kteří hledají dobrodružství,“ řekl v rozhovoru pro Zpravodajský web Českého rozhlasu František Bublan. Ministr Chovanec by si podle něho měl najít jiné předvolební téma.

Rozhovor s Františkem Bublanem: Snad se nebudeme přirovnávat k Mosulu

Číst článek

Bublan současně poukázal, že obdobný dobrovolnický systém funguje například ve Švýcarsku. „Švýcaři mohou mít doma zbraň, to jsou skutečně lidé v záloze, kteří jsou k obraně i vycvičení. Například u Mosulu také bojuje irácká domobrana, ale k tomu se přirovnávat snad nebudeme,“ popsal.

Policie pomocníky nutně potřebuje, míní analytik

S postojem exministra vnitra nesouhlasí bezpečnostní analytik Střediska bezpečnostní politiky FSV UK Libor Stejskal, podle něhož je sbor policejních pomocníků žádoucí součástí moderního státu.

„Máme tu obrovský systém dobrovolných hasičů a malý systém aktivních záloh. Je tedy zcela logické, aby i ten třetí pilíř - policisté - měl občanskou zálohu, která pomůže udržovat ve státě pořádek,“ řekl v rozhovoru pro Zpravodajský web Českého rozhlasu.

Jaké zbraně se omezí?
Civilistům se podle evropské úpravy zakáže držet krátké poloautomatické zbraně se zásobníkem na více než dvacet nábojů a dlouhé poloautomatické zbraně se zásobníkem na více než deset nábojů. Stopka bude platit také pro dlouhé střelné zbraně, které mají skládací či teleskopickou pažbu a které tak lze snadno ukrýt. Výjimku za přísných podmínek dostanou sportovní střelci. Zpřísní se také pravidla pro označování střelných zbraní, nově budou muset být označeny i jednotlivé díly. Registrace se bude týkat také zbraní upravených pro slepé náboje, které se využívají například v divadle nebo ve filmu. V Česku se směrnice dotkne tisíců legálně držených zbraní.

Zároveň ale upozorňuje, že vytvoření „ozbrojené stráže“ by nemělo být reakcí na směrnici Evropské komise o zbraních. „Systém rezervistů ano, ale cílem by nemělo být umožnit legální držení zbraně. V jiných zemích jde o to vybrat schopné, šikovné a rozvážné občany, kteří jsou v krizových situacích policistům k ruce.“

"Maximální využití možností"

Systém tzv. rezervistů představila minulý týden na jednání sněmovního výboru pro bezpečnost za vnitro Milena Bačkovská z odboru bezpečnostní politiky. Do dobrovolnického systému by se podle ní mohli zapojit lidé se zbrojními průkazy, kteří nemohou nebo nechtějí být v aktivních zálohách české armády.

„Musíme nastavit systém tak, aby si zbraně legální držitelé mohli nechat. Hodláme při tom maximálně využít možností, které nám dává sama směrnice," řekla Bačkovská.

O systému záložáků se ministr Chovanec zmínil už dříve ve videu zveřejněném na sociálních sítích. Lidé, kteří legálně drží zbraně a jsou proškoleni, by se podle něho měli stát součástí bezpečnosti země.

Česko chystá žalobu

Ministerstvo vychází z evropské směrnice zakazující držení automatických a poloautomatických zbraní, která v případě systému rezervistů počítá s výjimkou. Resort Milana Chovance návrh Evropské komise dlouhodobě kritizuje. Hlasovat se o něm bude v europarlamentu nejspíš v březnu.

Rozhovor s Liborem Stejskalem: Policisté by měli mít k ruce ozbrojené pomocníky, vítá návrh vnitra bezpečnostní analytik

Číst článek

Pokud směrnice projde, české ministerstvo hodlá podat žalobu k Soudnímu dvoru EU v Lucemburku. Resort ji začal už neformálně připravovat, musí ji nejdříve schválit vláda.

Evropské nařízení zkraje týdne kritizovali i europoslanci zvolení za TOP 09 a STAN Jiří Pospíšil a Stanislav Polčák. „Boj proti terorismu nejde vést s tím, že zakážeme legálně držené zbraně," prohlásil Pospíšil, podle kterého směrnice povede v Česku k odporu vůči EU. Europoslanci prý připravují pozměňovací návrhy, které by měly směrnici změkčit.

Europoslanci zároveň kritizovali návrh ministra vnitra Chovance na vydání ústavního zákona, který by zakotvil právo na držení zbraní, podle nich problém se směrnicí neřeší. „Občané mohou v případech krajní nouze už dnes legálně drženou zbraň k ochraně použít. Nebezpečné na těchto návrzích je, že navozují dojem, že tomu tak není," uvedl jejich stranický kolega poslanec Jan Farský.

Kristýna Guryčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme