Dynamo přišlo o cenný bod až v nastavení

16. květen 2005

Ve druhé minutě nastaveného času rozhodli fotbalisté Chmelu Blšany svůj klíčový zápas v boji o záchranu s Českými Budějovicemi.

Autorem vítězné branky na 1:0 byl záložník Šelicha, který tak výrazně přiblížil svému klubu jistotu nejvyšší soutěže i pro příští ročník. Hostující tým je po prohře ve složité situaci. Tolik důležitý duel mohla rozhodnout nečekaná akce hned z první minuty: Nachtmanův dlouhý centr se nebezpečně stočil pod břevno a Filipko se musel hodně natáhnout, aby dokázal míč vyboxovat nad branku. Nečekaný pokus nažhavil domácí diváky, kteří věřili v pokračování náporu, ale hosté si dali velký pozor, aby nepřišel. Na nerovném trávníku zachytávali domácí ataky ve středu hřiště a sami se snažili o co nejrychlejší přechod na druhou stranu. Oboustranně opatrný fotbal pak dlouho žádné nebezpečné akce nepřinášel, až po necelé půlhodině musel svého kolegu napodobit domácí gólman Chvalovský. Na trestný kop Plocka si naběhl Chlebek, ale jeho ostrou hlavičku dokázal brankář reflexivně vyrazit. Domácí se dostali na dostřel Filipka zase až před poločasem. Dva Střihavkovy pokusy před přestávkou, stejně jako Šelichův pokus krátce po změně stran však skóre nezměnily. S přibývajícím časem ale přibývalo nebezpečných pokusů i na druhé straně a Chvalovský měl v 57. už podruhé v utkání plné ruce práce s hlavičkou Chlebka po rohu. Neúnavný střelec Střihavka dokonce stačil ohrožovat oba gólmany, po jednom z rohů v 65. minutě při pokusu odvrátit míč do bezpečí trefil břevno vlastní branky. Nervozní hra přinášela řadu osobních soubojů a nenápadných faulů i trestné kopy a Blšanští za soupeřem při jejich zahrávání nechtěli zaostávat. V 73. minutě se tak zrodila velká šance: Müller načechral míč do šestnáctky, Vorel prodloužil, jenže Filipko si bližší tyč hlídal pozorně.

Domácí nápor gradoval v závěrečné čtvrthodině, ale hosté měli dlouho štěstí. Nejprve Střihavka po Vorlově centru orazítkoval břevno také u správné branky a vzápětí z opuštěné branky vykopával po střele Devátého míč Homoláč. Gólu se ale v Blšanech diváci nakonec dočkali. Ve druhé minutě nastavení se trefil dosud nevýrazný Šelicha a pod chmelnicemi vypukly oslavy, neboť domácí tým se hodně přiblížili účasti v příštím prvoligovém ročníku.

Výsledek:

Chmel Blšany - Dynamo České Budějovice 1:0 (0:0). Branka: 90+2. Šelicha. Rozhodčí: Helebrant - Filgas, Chytil. ŽK: Šourek, Nachtman - Dvořák, Homoláč, Lafata. Diváci: 1924.

Sestavy:

Blšany: Chvalovský - Vorel, Müller, Šourek, Nachtman - Michal (59. Pleško ), Devátý (85. Schulmeister), J. Bílek, Šelicha - Střihavka, Polodna. Trenér: M. Bílek. České Budějovice: Filipko - Pončák, Pivoňka, Homoláč, Leština - Svoboda, Dvořák (64. Vyskočil), Chlebek, Plocek - Lafata, Kulič (79. Smíšek). Trenér: Cipro.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio