Ruské děti budou dobývat Reichstag. Ve „vojenském Disneylandu“

V Rusku chtějí postavit repliku berlínského Říšského sněmu. Má sloužit dětem, které si tam budou moci hrát na dobytí Reichstagu z roku 1945. Berlínskou budovu obsadili sovětští vojáci 2. května 1945.

Rozepisuje se o tom server International Business Times. Jak dodává, replika bude součástí Vlasteneckého parku v Kubince u Moskvy. Areál, přezdívaný „vojenský Disneyland“, tam otevřeli před necelými dvěma lety.

Jak uvádí ruská agentura Interfax, o nejnovější atrakci tematického parku informoval ve středu poslance ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Řekl, že replika bude o něco menší než berlínská budova. Poslance údajně nadchlo, když ministr líčil, že děti by měly mít možnost zaútočit na konkrétní, a nikoli abstraktní objekt. Ministr měl na mysli děti z vojensko-vlastenecké organizace Junarmija či „Mladá armáda“.

„Dobytí Říšského sněmu Rudou armádou je nezapomenutelným okamžikem, který symbolizuje konec druhé světové války a porážku nacismu. Ruské děti si teď budou moci tuto slavnou éru připomenout. A prožít znovu,“ řekl ruský ministr obrany Šojgu, jehož cituje i server Moscow Times.

Junarmija jako Hitlerjugend?

Zmíněná organizace zvaná Junarmija vznikla ze Šojguovy iniciativy v roce 2015. Jejím cílem je naučit děti starší deseti let základním vojenským dovednostem. Důležitou součástí tréninku je výchova k vlastenectví. Do dětských oddílů už vstoupily tisíce dětí. Organizace si už vysloužila nejrůznější přezdívky včetně přirovnání k Hitlerjugend.

Součástí vojenského tematického parku v Kubince jsou také modely zbrojních arzenálů a partyzánská základna, včetně zemljanky pro politruka. Dokončuje se frontová linie se zákopy s opevněním, na řadu přijdou i obchody a videoterminály s armádní tematikou. Šojgu neupřesnil, kdy bude replika Říšského sněmu dokončena, ani zda bude přístupná veřejnosti, nebo jen „bojovníkům“ z Junarmije.

Německá vláda zatím celou záležitost ani vyjádření ruského ministra obrany nekomentovala. Britský list Telegraph v této souvislosti poznamenává, že vztahy mezi Západem a Ruskem jsou v současnosti napjaté hlavně kvůli konfliktu na Ukrajině a válce v Sýrii.

autor: smi
Spustit audio