Václav Malý: Eutanazii neschvaluji! Jsem pro uchování života až do poslední chvíle

3. březen 2017

Pondělní eutanazie italského DJ Fabiana Antonianiho (DJ Fabo) rozpoutala diskusi o významu asistované dobrovolné sebevraždy nevyléčitelně nemocných.

V Itálii není eutanazie legální. Fabo tak musel odcestovat až na jednu švýcarskou kliniku. Po vážné dopravní nehodě oslepl a zcela ochrnul. Po smrti toužil už od roku 2014. „Takové lidi neodsuzuji, zároveň jsem ale k tomuto samotnému kroku velmi kritický,“ říká světící biskup pražský Václav Malý.

„Eutanazie vychází z předpokladu, že život patří člověku a jen ten má právo s ním nakládat. Život je ale dar, zázrak, kterého se pouze dotýkáme. Eutanazie už tyto meze překračuje. Jsem pro uchování života až do poslední chvíle! Nějaké aktivní ukončení určitě neschvaluji!“

Důležité je, vedle koho člověk odchází

Biskup si prý utrpení nevyléčitelně nemocných dokáže dobře představit, samozřejmě ne až do detailů. Pravidelně ale chodí do nemocnic, kde s nimi leccos probírá. „Ale nejde všeobecně říct: Už to nevydržím a chci zemřít.“ Upozorňuje taky na prostředí „odcházejícího“ a kým je obklopen.

Léky a paliativní medicína už dokáže utrpení zmírnit. Málo se ale pamatuje na obyčejnou lidskou vřelost. „Nechci paušalizovat, ale sám jsem viděl velké rozdíly v přístupu k nevyléčitelně nemocným. Občas tam bohužel cítím profesionální chlad, nad kterým se je potřeba zamýšlet.“

Na rozdíl od eutanazie Malý souhlasí s „odpojením nemocného od přístrojů“. Připomíná ale, že i to je zneužitelné a že i lékař se může mýlit. Eutanázie je u nás zatím stále posuzována jako vražda.

autoři: lup , Václav Malý , zis
Spustit audio