Poslanci chtějí telekomunikační novelu stihnout do voleb. Zůstanou i 'podpultové' smlouvy

Novela telekomunikačního zákona bude projednána ve zkráceném termínu. Shodli se na tom zástupci parlamentních stran. Norma má posílit práva spotřebitelů a zajistit plynulý přechod na digitální televizní vysílání DVB-T2. Novelu příští týden projedná vláda a legislativním procesem by měla projít před koncem volebního období. Po jednání to uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

Lhůta pro projednání novely ve sněmovních výborech se zkrátí z 60 na 20 dnů.

Novela bude zároveň zařazena jako první bod dubnové schůze sněmovny, uvedl po pátečním jednání se zástupci všech sněmovních stran premiér Bohuslav Sobotka. Sněmovní výbory by se jí mohly zabývat ještě před prvním čtením v dolní komoře.

Návrh vedle strategie rozvoje televizního vysílání obsahuje zkrácení času na změnu telekomunikačního operátora na deset dní a zvýšení pokut udělovaných operátorům z nynějších 20 milionů korun až na deset procent z obratu firmy.

Novinkou také je, že smlouvy s operátory budou muset obsahovat možný maximální rozsah jejich jednostranné úpravy a také povinnost operátora informovat spotřebitele o možnosti od smlouvy při změně podmínek bez sankcí odstoupit.

Z návrhu naopak na doporučení legislativní rady vlády vypadne ustanovení o možnosti poskytovat jen takové slevy klientům, které by měly firmy dopředu zahrnuté ve svých cenících. Návrh do novely dodatečně zapracoval bývalý ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, kterého premiér po kritice odvolal.

„Chceme ještě do konce volebního období zvýšit práva spotřebitelů. Český telekomunikační úřad získá větší pravomoci, aby se mohl zasadit o zlepšení fungování trhu, což se projeví i v lepší nabídce mobilních dat," uvedl Sobotka.

Proti zkrácenému přijetí novely bez jejího připomínkování odborníky a operátory se ve čtvrtek vyslovily firmy z telekomunikačního odvětví. Premiérovi zaslaly otevřený dopis.

Pilnému vadí, že se novela nekonzultovala s operátory

Předseda hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Ivan Pilný (ANO) kritizuje, že k diskusi o novele telekomunikačního zákona nebyli přizváni operátoři. Po dnešní schůzce zástupců stran s premiérem, který změny prosazuje, Pilný novinářům řekl, že novelu není v současné podobě možné projednat jen v jednom čtení. Aby byla skutečně ve prospěch spotřebitelů, musejí ji podle něj projednat poslanecké výbory, uvedl.

„Zdůrazňuji, že zákon chceme udělat tak, aby byl ve prospěch spotřebitele, v této verzi ale není, proto musí být projednán ve výborech,“ uvedl Pilný.

'Chcete služby jako v Polsku? Odjeďte do Polska.' Náměstek dostal za výrok důtku, šéf komunikace končí

Číst článek

Pilnému vadí i ustanovení, podle kterého by bylo možné poskytovat klientům jen slevy zahrnuté v cenících. Sobotka předtím uvedl, že na návrh legislativní rady vlády by mělo ustanovení z novely předpisu vypadnout. Kritizoval i průběh dosavadního projednávání novely. „Nebyli přizváni operátoři, řada připomínek byla ignorována,“ řekl.

Vládu kvůli novele telekomunikačního zákona kritizuje i Asociace provozovatelů mobilních sítí. Reaguje tak na dohodu, že Sněmovna projedná návrh ve zrychleném řízení. Asociaci nevadí, že vláda chce posílit práva spotřebitelů, ostatní kroky ale považuje za nesmyslné.

„K tomu zákonu přilepili ještě dva nebo tři paragrafy, které tím připomínkovým řízením neprošly. Je to například paragraf o zvýšení limitu pokut. ČTÚ v součtu za ten rok nikdy neudělil pokuty, které by dosahovaly toho limitu, který současný zákon umožňuje. Nerozumíme tomu, proč se ty pokuty mají zvýšit téměř dvojnásobně. Přijde nám to jako politické gesto,“ říká její výkonný ředitel Jiří Grund.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme