CIA se do českého Avastu nedostala. Nebyli schopni najít významnou slabinu, tvrdí společnost

Český výrobce bezpečnostního softwaru Avast patří mezi společnosti, na které se zaměřili zpravodajci americké CIA. Vyplývá to z uniklých dokumentů, které zveřejnil server WikiLeaks. Dohromady osm tisíc dokumentů obsahuje například návody, jak se nabourat do telefonů, počítačů, televizí a aut. Viceprezident firmy Sinan Eren Radiožurnálu potvrdil, že zveřejněné dokumenty neodhalily žádné mezery v bezpečnosti Avastu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

CIA. Ilustrační foto.

CIA. Ilustrační foto. | Foto: Carolyn Kaster | Zdroj: ČTK

Pokud jsou informace v dokumentech pravdivé, CIA dokáže ovládnout řadu systémů a proměnit je v odposlouchávací zařízení. To platí pro všechny hlavní operační systémy pro počítače i telefony - tedy Windows, Linux, iOS a Android.

V dokumentu mimo jiné figuruje i česká softwarová společnost Avast, která se zaměřuje na bezpečnost. CIA se údajně zaměřila na její antivirový program. Českému rozhlasu to potvrdil viceprezident společnosti Sinan Eren.

Jestli slabinu našli, neuvedli ji

Podle Erena ale z dokumentů vyplývá, že zpravodajci nedokázali opatření firmy prolomit. „Rozumíme těm dokumentům tak, že nebyli schopni najít žádnou významnou slabinu, aby dokázali prolomit naše zabezpečení. Jsme si jistí, že to naše je nejmodernější. A pokud nějakou slabinu našli, tak ji ve zveřejněných dokumentech neuvedli,“ řekl viceprezident společnosti Avast Radiožurnálu.

Česká firma Avast v hledáčku CIA. Objevila se v dokumentech zveřejněných serverem WikiLeaks

Číst článek

Podle Erena se zatím neví, jestli jsou dokumenty zveřejněné serverem WikiLeaks pravdivé. Zpravodajci ze CIA a FBI už ale zahájili vyšetřování. Mluvčí CIA zdůraznil, že uniklé informace nepoškozují jen zpravodajské služby, ale ohrožují i jejich schopnost bránit Spojené státy před teroristy a hackery a životy tajných agentů.

Mimořádně znepokojený Trump

Podle nejmenovaných amerických činitelů je hlavním cílem vyšetřování zjistit to, jak se utajované informace dostaly k serveru WikiLeaks. Jestli informace vynesl někdo zevnitř CIA, jako tomu bylo například u bývalého zaměstnance CIA a NSA Edwarda Snowdena, nebo jestli se do informačních systémů zpravodajské služby naboural někdo zvenku. Samotný server WikiLeaks tvrdí, že všech osm tisíc dokumentů získal nejmenovaný hacker, který se o ně poté podělil.

Únik odsoudil i Bílý dům. Jeho mluvčí Sean Spicer řekl, že prezident Donald Trump je mimořádně znepokojen problémy CIA se zabezpečením informací. Zároveň upozornil, že nová vláda bude v takových případech postupovat tvrdě a že lidé, kteří vypustí takové informace na veřejnost, budou čelit nejpřísnějším zákonům.

Vyplývá z nich mimo jiné to, že CIA dlouhodobě shromažďuje návody na to, jak napadnout operační systémy počítačů, mobilních telefonů, ale i dalších chytrých zařízení, jako jsou například televize a informační systémy aut.

Americká tajná služba navíc údajně před nedávnem ztratila nad částí svých špionážních programů kontrolu. Přístup k nim by tak mohli mít i jiní hackeři, kteří je můžou využít pro sebe.

Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme