Proč se CIA zaměřila i na český Avast? Je na špičce, překvapil by mě spíš opak, říká expert na bezpečnost

9. březen 2017

Americké úřady začaly vyšetřovat únik dokumentů CIA, které zveřejnil server WikiLeaks. Ukazují mimo jiné to, že agentura shromažďuje návody, jak napadnout operační systémy počítačů, mobilních telefonů, ale i dalších chytrých zařízení jako jsou televize nebo informační systémy aut. Ty pak dokáže proměnit v odposlouchávací zařízení. Jedním z cílů je česká softwarová společnost Avast.

Avast chrání přes 230 milionů počítačů a mobilních zařízení po celém světě. CIA se zaměřila právě na její antivirový program. „Rozumíme tomu tak, že nebyli schopni najít žádnou výraznou slabinu, aby dokázali prolomit naše zabezpečení. Jsme si jistí, že je nejmodernější,“ řekl Českému rozhlasu viceprezident společnosti Sinan Eren.


Pokud nějakou slabinu našli, tak ve zveřejněných dokumentech není uvedená.viceprezident Avast Sinan Eren

Není překvapením, že se CIA zaměřila na Avast. Když se chce dostat k informacím, tak musí prolomit antivirové programy. „Avast a jejich bezpečnostní řešení jsou na světové špičce, tak by mě překvapilo, kdyby tam pokusy nebyly,“ říká odborník na kybernetickou bezpečnost Aleš Špidla.

Příslušná stránka Avastu neobsahuje žádné další informace. Znamená to, že CIA žádnou významnější slabinu nenašla? „Předpokládám, že nebyly ukradeny všechny dokumenty, ale považuji to za velmi pravděpodobné.“


Hackerské skupiny používají scénáře. Postupují po vysledovatelných krocích. Používají nástroje, které si vyvíjejí sami. Jsou tak unikátní, že ukazují na danou hackerskou skupinu. Zpravodajské nebo bezpečností služby si hackerské skupiny podle toho označují.

Co v dokumentech uniklo?

Byly schromážděny informace o scénářích hackerských útoků, takzvané DNA útoku, což je postup, jakým způsobem postupuje daná hackerská skupina. Zpravodajci CIA se tak mohou tvářit jako kterákoli ze skupin, které mají podchycené.

Ovlivňovat se tak dá celá řada věcí, ukazovat prstem na úplně někoho jiného. Tato informace v mých očích výrazně zpochybňuje informace o údajných ruských zásazích do amerických voleb, říká Aleš Špidla. Jak pravděpodobné, že stejně postupují i jiné tajné služby? „Dělají to úplně všichni, kdo mají dostatečné technologické zázemí a špičkových odborníků. Svět jedniček a nul už je takový,“ doplňuje.

autor: jaw
Spustit audio