Jak naložit s bronzovým Marxem?

16. březen 2017

Příští rok uplyne 200 let od narození významného filozofa a ekonoma, a pro mnohé dosud věrozvěsta komunismu, Karla Marxe. V jeho rodišti, v německém Trevíru, se chystá řada akcí, včetně obsáhlé výstavy, dokumentující Marxův život a dílo. Tamní radnice, která si od oslav slibuje i rozvoj turistického ruchu, však už měsíce řeší delikátní problém, uvádí americký list New York Times.

Debaty se točí kolem šestimetrové bronzové sochy Karla Marxe. Na počest autora Komunistického manifestu ji městu darovala největší komunistická země světa, Čína. Celá věc tak rok před zahájením oslav vyvolala vzrušené diskuse a řadu nesouhlasných reakcí. Dílo sochaře Wu Wej-šana je totiž oficiálním darem pekingské vlády.

A radní z Trevíru, kde se Marx, jako třetí dítě v rodině s rabínskou tradicí 5. května 1818 narodil, v pondělí konečně rozhodli. Dar město přijme a dílo vystaví. Zatím se však neví, kde bude socha umístěna.

Významný rodák

O citlivosti a složitosti problému svědčí podle amerického listu fakt, že na náměstí Simeonstiftplatz už byla vztyčena dřevěná replika bronzového Marxe. A občané si mohou udělat názor na její podobu či zamýšlenou instalaci. „Karel Marx je jedním z nejvýznamnějších rodáků z našeho města, a neměli bychom ho schovávat,“ říká starosta Trevíru Wolfram Leibe.

Sochy Karla Marxe, který žil v Londýně, Paříži či Berlíně, byly během studené války k vidění napříč celou východní Evropou. A leckde na území bývalé NDR, včetně Berlína, přežívají dodnes. Jeho rodiště v někdejším Západním Německu čelí otázce, jak si připomenout slavného syna právě teď.

Nejstarší německé město, které se rozkládá na březích řeky Mosely a je proslulé víny, se těší stále větší oblibě mezi čínskými turisty, připomíná deník New York Times. Mnoha občanům Trevíru je však přijetí tak megalomanského daru od čínské vlády nepříjemné.

"Dovolíme to režimu"

„Čína není svobodná země, opak je pravdou,“ řekl v rozhovoru pro trevírský deník Tobias Schneider ze Svobodné demokratické strany, FDP. „Dal by se sepsat dlouhý seznam případů porušování lidských práv v Číně. Opravdu chceme takovému režimu dovolit bronzového Karla Marxe v srdci našeho města?“ ptá se Schneider.

Číňané, podle vlastních slov, nabídli sochu k uctění výročí Marxova narození. Zároveň však dar považují za symbol dobrých vztahů mezi oběma zeměmi. A hodlají se významně finančně podílet i na vybudování podstavce pro sochu a také na nezbytných technických pracích,“ uzavírá deník New York Times.

autor: smi
Spustit audio