Merkelová vyráží do Spojených států jednat s Trumpem. Na důležité otázky mají opačný pohled

Do Washingtonu míří na vůbec první osobní setkání s americkým prezidentem Donaldem Trumpem německá kancléřka Angela Merkelová. Oba státníci mají odlišný pohled na řadu témat - na brexit, migraci nebo vzájemný obchod.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá kancléřka Angela Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová | Zdroj: Reuters

Svoboda, demokracie a respekt k ostatním, bez ohledu na barvu pleti a náboženství jsou hodnoty, na základě kterých je kancléřka ochotná s Donaldem Trumpem spolupracovat. To řekla krátce po jeho zvolení.

Jejich postoje jsou velmi rozdílné. Angela Merkelová považuje brexit za velký evropský omyl, Trump ho vítá. Německo jako exportní země usiluje o volný obchod nejen se Spojenými státy, Donald Trump mluví o ochraně amerického trhu.

Trump v předvolební kampani kancléřku otevřeně kritizoval. Řekl, že to, co provedla s Německem, je ostuda. Teď se oba pokusí, jak si přeje německá diplomacie, probrat vzájemné vztahy věcně.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme