Zemřela Helena Štáchová, ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka i dabérka Lízy Simpsonové

Ve věku 72 let zemřela v noci na středu loutkoherečka, scenáristka, režisérka, dabérka, interpretka Máničky, Bábinky i postavy Lízy Simpsonové a od roku 1996 ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka Helena Štáchová. Zemřela doma, uprostřed své rodiny. ČTK to oznámila její dcera Denisa Kirschnerová.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Helena Štáchová, ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka

Helena Štáchová, ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka | Foto: Vilém Janouš

„Navzdory dlouhému boji s těžkou nemocí se maminka do poslední chvíle věnovala divadlu, kterému zasvětila svůj profesní i osobní život. Budeme se snažit, aby naše dřevěná rodinka žila dál svůj divadelní život,“ uvedla.

Kromě bábinky a Máničky propůjčila Helena Štáchová svůj hlas i Líze ze seriálu Simpsonovi. „U Máničky jsem svobodná, u dabingu je to jinak, vyplňujete, co je dané, pro hereckou práci toho času tolik nezbývá,“ řekla v roce 2014 Radiožurnálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s ředitelkou Divadla Spejbla a Hurvínka Helenou Štáchovou o tom, jak vypadá práce s oblíbenými postavičkami, o tom, jak se mění publikum a také o Líze Simpsonové. Moderuje Patricie Strouhalová.

Helena Štáchová se narodila 18. listopadu 1944, do Divadla S+H nastoupila jako elévka. Po roce odešla studovat na Divadelní fakultu Akademie múzických umění a po jejím absolvování se v roce 1966 stala členkou této oblíbené loutkové scény. V následujícím roce převzala od Boženy Welekové interpretaci jedné z hlavních postav divadla - Máničky. A stala se tak její třetí adoptivní maminkou.

Po boku svého manžela Miloše Kirschnera začala s interpretací cizojazyčných textů: německy, rusky, španělsky, italsky, anglicky, francouzsky, japonsky a čínsky. Mánička už je jiná, než byla tenkrát, a Helena Štáchová pro ni a pro svou druhou postavu začala psát texty, nicméně přiznala, že ty nejlepší psala pro Hurvínka.

Štáchová psala hry pro děti i pro dospělé, které se hrály doma i v zahraničí. Své hry sama režírovala a několik let se starala také o profil divadla jako jeho dramaturgyně.

Po smrti Miloše Kirschnera v roce 1996 byla jmenována do funkce ředitelky divadla. V roce 2008 vyhrála osmiletý soudní spor o práva na S+H, a tím divadlu zajistila jeho další existenci. V roce 2013 pro Divadlo S+H převzala cenu Thálie.

ČTK, Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme