Demonstrace byly nezákonné a politicky motivované, obhajuje Putin víkendový zásah policie

S korupcí se vypořádáme sami, vzkázal ruský prezident Vladimír Putin demonstrantům, kteří v neděli protestovali ve stovce ruských měst proti korupci. Putin označil jejich akce za nezákonné a politicky zmanipulované. Postup policie proti demonstrantům, který kritizují lidé z celého světa, byl podle něj v pořádku.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zásah proti opozičním demonstrantům v Moskvě.

Zásah proti opozičním demonstrantům v Moskvě. | Zdroj: Reuters

Boje s korupcí se nesmí zneužívat k úzce politickým cílům a vše se musí odehrávat v rámci zákona, prohlásil Vladimír Putin v debatě na mezinárodním arktickém fóru v Archangelsku. Postup proti demonstrantům považuje za správný.

Postup úřadů a policie kritizoval známý filmový režisér Alexandr Sokurov, který vládě doporučil, aby se naučila poslouchat hlas mladých lidí, kteří jsou nespokojení se situací v Rusku. Podobně reagoval i herec národní umělec Oleg Basilašvili.

Moskevský soud ve čtvrtek zamítl odvolání vůdce ruské opozice Alexeje Navalného, který za výzvy k protestům proti korupci dostal pokutu a 15 dní vězení.

Policie při protestech v Minsku a Moskvě zatýkala i novináře. Za vulgarismy či 'zabití Kennedyho'

Číst článek

Na demonstrace proti korupci minulý víkend v Moskvě, Petrohradu a dalších velkých městech přišly desítky tisíc lidí, převážně mladých. Zadrženo bylo několik set lidí. Policie popřela, že by proti demonstrantům použila obušky a pepřový sprej, podle svědků ale neuniformované osoby proti demonstrantům zasáhly slzným plynem.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Pěskov označil nedělní akce za provokace. „Občané mají právo na veřejné shromažďování, musí ale postupovat v souladu se zákonem, který k mítinkům vyžaduje souhlas místních úřadů," řekl.

Podle jeho slov organizátoři akce ke svým cílům zneužili mládež, které za účast na demonstracích zaplatili.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme