'Nejste sami, myslíme na vás.' Švédové uctili oběti pátečního útoku minutou ticha

V poledne drželi Švédové minutu ticha. Uctili tak oběti pátečního útoku, při kterém odmítnutý žadatel o trvalý pobyt najel ukradeným nákladním autem do lidí v centru Stockholmu a čtyři z nich zabil. Premiér Stefan Löfven na pondělí vyhlásil státní smutek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Minuta ticha za oběti útoku ve Švédsku před budovou radnice ve Stockholmu.

Minuta ticha za oběti útoku ve Švédsku před budovou radnice ve Stockholmu. | Zdroj: Reuters

Vlajky ve městě zůstávají na půl žerdi. Vlajku spustila například i česká ambasáda. Kromě minuty ticha město uspořádalo také smuteční ceremoniál v parku u radnice.

Během něj k přítomným promluvil premiér Stefan Löfven nebo stockholmská starostka Karin Wanngårdová. „Chci, abyste věděli, že nejste sami. Myslíme na vás. Celé Švédsko je s vámi,“ řekl Löfven.

Vlajky ve městě zůstávají na půl žerdi. | Foto: Reuters

V pondělí se otevřelo také obchodní centrum Åhlens, kde v pátek k neštěstí došlo. Původně mělo podle serveru The Local Sweden otevřít už v neděli s tím, že v prodeji budou věci poškozené kouřem se slevou. Po vlně kritiky ale vedení plán odvolalo.

Minuta ticha za oběti útoku v centru Stockholmu. | Foto: Reuters

„Byli jsme pod tlakem a rozhodli se až moc rychle v situaci, která je pro nás strašná a nereálná. Chtěli jsme se postavit za otevřenost a nenechat zlo kontrolovat naše života. Nikdy nešlo o to vydělat peníze na tak tragické události. Chceme se znovu omluvit našim zákazníkům,“ uvedlo centrum na Facebooku.

Minuta ticha za oběti útoku ve Švédsku před budovou radnice ve Stockholmu. | Foto: Reuters

Z nemocnice už podle stockholmské radnice lékaři propustili také dítě, které bylo při útoku zraněné. V péči lékařů tak ještě zůstává devět lidí, už jen dva ale na jednotce intenzivní péče. Stav dalších dvou vážně zraněných se zlepšil.

Minuta ticha za oběti útoku v centru Stockholmu. | Foto: Reuters

I první pracovní den po neštěstí Stockholmané dál na místo útoku nosí květiny a dárky. Očekávají, že se země se vším vyrovná. Policie mezitím pokračuje ve vyšetřování. V noci prohledala sídlo jedné firmy severně od Stockholmu, ale odmítla oznámit podrobnosti.

V pondělí se otevřelo také obchodní centrum Åhlens, kde v pátek k neštěstí došlo. | Foto: Reuters

Ondřej Klapal, dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme