Jak se Česko za pár dní prošvejkovalo do maléru

11. květen 2017

Vládní krize v České republice poutá pozornost i za našimi hranicemi. Agentura Reuters informuje o aktuálním dění na české politické scéně a zdůrazňuje, že všechny tři koaliční strany chtějí dovládnout do konce funkčního období. Popisuje také genezi současných turbulencí a zmiňuje se o středečních protestních akcích, na nichž občané vyjadřovali nesouhlas s postupem ministra financí Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana.

Na pražském Václavském náměstí, kde se v roce 1989 během „sametové revoluce“ odehrávaly masové demonstrace, se objevovaly slogany „Babiš je lhář“ a také české vlajky a prapory Evropské unie, všímá si agentura Reuters.

Zvlášť pozorně sledují dění u sousedů na Slovensku. Tamní deník SME píše: „V Česku začalo strašit. Politika nabrala v uplynulých dnech takovou podobu, že se i průměrně stateční občané začali bát,“ píše se v komentáři. A list dodává:

Jako veverka v kleci

„Prezident pošlapává ústavu a hraje na Hradě potupnou hru s premiérem, který kličkuje jako veverka v kleci. A ministr financí neváhá použít svá média k ostřelování politické konkurence. Do parlamentních voleb zbývá šest a do prezidentských devět měsíců.

Přitom ještě před pár dny panoval v Praze klid a mír. Politika se sice začala se startem oficiální volební kampaně trochu zahřívat, ale jinak bylo Česko nejnudnější zemí střední Evropy. S úspěšnou vládou, nízkou nezaměstnaností a očekáváním hokejového mistrovství světa.

Sobotka podcenil Zemana

Vláda vedená sociálním demokratem Bohuslavem Sobotkou byla v porovnání s Orbánovým kabinetem v Maďarsku, posedlým Jarosławem Kaczyńským v Polsku a vlastně i Ficovou partou příkladem demokracie západního střihu.

Miloš Zeman a Bohuslav Sobotka na Pražském hradě

To, že Sobotka začal – věcně správně – útočit na Babišovy neobjasněné problémy s daněmi z korunových dluhopisů a s koupí Agrofertu, nejdřív vypadalo jako reakce na bídné preference ČSSD. Hnutí ANO se těší třicetiprocentní podpoře, zatímco ČSSD dokonce v jenom průzkumu klesla na dvanáct procent, připomíná list SME a dodává:

Podání demise celé vlády se tak jevilo jako nejlepší ze tří špatných možností, které premiér měl. Jenže Sobotka podcenil dvě okolnosti: že úskočný prezident udělá vše, včetně porušení ústavy, aby ho ponížil a že Zeman uzavřel otevřené spojenectví s Andrejem Babišem.

Čeká Česko nový režim?

A tak se v Česku může znenadání stát, že během roku 2017 se změní nejen vláda, ale i celý režim, tedy pravidla politického a občanského života. Jako se to na Slovensku stalo s nástupem Vladimíra Mečiara a v Maďarsku politickým postupem Viktora Orbána.

Americký historik Timothy Snyder v nejnovější knize O tyranii píše: „Evropské moderní dějiny dokazují, že společnosti se často rozpadnou, demokracie zhroutí a etické problémy selžou….“ varuje komentář slovenského listu SME.

autor: smi
Spustit audio