Rudé nebe nad Evropou? Čína masivně investuje do letecké dopravy, v hledáčku je i Praha

18. květen 2017

Nejen český prezident, ale i italský premiér Paolo Gentiloni se účastnil jednání o Nové hedvábné stezce v Pekingu. Také Italy láká představa bohatých čínských investic, od kterých si slibují záchranu nejstaršího bankovního domu na světě Monte dei Paschi di Siena i krachující letecké společnosti Alitalia. Italská vláda ji chce prodat vcelku, a to rychle – do října má být hotovo.

„Myslím, že čínští investoři by o ni mohli mít zájem. Na druhou stranu ale Číňané nejsou hloupí a nebudou kupovat cokoli za jakoukoli cenu. Faktem ale je, že Čína se vehementně snaží proniknout do leteckých spojení v Evropě i ve Spojených státech,“ konstatuje Tomáš Menčík ze společnosti Cyrrus.


Letiště je vstupní brána do země a z bezpečnostního pohledu je lepší, aby zůstalo v českých rukou.Tomáš Menčík

Letiště neprodávat

Do roku 2030 by se měl objem světové letecké přepravy zdvojnásobit a praktický veškerý nárůst se bude koncentrovat do Asie, především Číny a Indie.

„Tyto dva státy zkrátka musí expandovat, protože celý trh tam extrémně roste. Nejde tedy jen o nákup Alitalie nebo posilování leteckých spojů do Česka, je to napříč celým světem,“ upřesňuje analytik.

Podle ministra dopravy Dana Ťoka má o vstup do pražského mezinárodního Letiště Václava Havla zájem čínská letecká společnost China Eastern. Je to v českém zájmu? „To si nemyslím. Letiště je vstupní brána do země a z bezpečnostního pohledu je lepší, aby zůstalo v českých rukou. Zatím ale jde pouze o proklamace – a jak známo, mnohé z nich dosud nevstoupily v platnost,“ odpovídá Menčík.

autor: rkr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.