David Klimeš: Rozpočet, který by přes Gatese rozhodně neprošel

22. květen 2017

Andrej Babiš zjevně nepřenesl přes srdce, že by státní rozpočet na příští rok navrhoval až jeho nástupce v křesle ministra financí poslanec ANO Ivan Pilný. A tak ještě narychlo vyrukoval se základními parametry nejdůležitějšího zákona země.

Babiš chce přidat důchodcům, zvýšit platy či příjmy obcí. To zní skvěle. Ale výsledkem nesmí být v časech růstu absolutně nesmyslná výše deficitu – 50 miliard korun. Ivan Pilný kudy chodí, tudy říká, že sestavit státní rozpočet pro něj bude hračka, protože sestavoval jako šéf českého Microsoftu rozpočet i pro Billa Gatese.

Pokud to nemá být jen rétorická figura, tak si jistě už uvědomuje, že Babišův návrh by přes Gatese nikdy neprošel. Pokud chce být Pilný opravdu plnohodnotným ministrem financí a ne jen sekretářkou nadále z povzdálí úřadujícího Babiše, pak by si měl dupnout a na vládu přinést realističtější verzi rozpočtu.

Babišovo rozpočtové pábení

V Česku už roky neumíme rozpočtovat. Od hospodářské krize ministři financí výrazně nadsazují schodky, byť republika prosperuje, daně se vybírají a deficity se reálně snižují. Babiš tuto stínohru dovedl k dokonalosti. Minulý rok měl naplánovaný deficit 70 miliard, výsledkem byl ovšem přebytek skoro 62 miliard.

Andrej Babiš

Skoro to už vypadá, že se nám tu ustavuje nové rozpočtové pravidlo – o kolik ministerstvo řekne, že příjmy nedoženou výdaje, zhruba o tolik je nakonec přeženou. Pokud by opravdu prošel Babišův návrh, že schodek bude 50 miliard, je klidně možné, že při zachování současných tučných let republiky by to mohlo být nakonec reálně 50 miliard, ale v plusu.

Ne, takto prostě nejde rozpočtovat a Babišovo rozpočtové pábení by se mělo zase trochu navrátit do skutečných kolonek jednotlivých výdajových kapitol. Rozval rozpočtů kromě ztráty důvěryhodnoti nejdůležitějšího zákona země pak totiž vede i k takovým neřestným okamžikům, jako letos v lednu, kdy vláda kouká jako vyjevená, že jí spadly do klína zcela neplánovaně desítky miliard přebytku a měsíce se pak hádá, na co je použít.

Babišův rozpočet příkladně ukazuje i na to, že se zcela zapomnělo na základní poučku, že by v časech prosperity měl stát vykazovat vyrovnané či dokonce přebytkové rozpočty, aby v časech krize mohl relativně méně bolestně spadnout do mínusu.

Babiš toto nikdy nechápal. Sestavení rozpočtu pro něj vždy byl politický boj. Ivan Pilný snad bude razit jinou logiku, protože od Gatese jistě ví, že žádná firma – pokud tedy ovšem neprosperuje z předem zaručených dotací – nemůže dlouhodobě prosperovat, když dělá sekyru za sekyrou.

Rozpočtové omalovánky

Ivan Pilný

Babišův rozpočet je vlastně přeletem nad válečným polem po předvolební řeži. Všechno to zvyšování platů, důchodů a transferů, které nyní prší od vládních politiků na občany před podzimními sněmovními volbami, je potřeba pak nějak začlenit do rozpočtu. Proto penze porostou o poměrně výrazných více jak 21 miliardu ročních výdajů. Na vyšší platy připadne podobná částka. Další miliardy navíc připlují do zdravotnictví, sociální podpory či armády.

Debata o tom, zda stát rozdává tak akorát nebo už nad poměry ale není možná. Právě kvůli nesmyslným číslům, se kterými Babiš pracuje. Tvrdí nám, že tato státní expanze nás přivede k 50miliardovému deficitu. A bije se v prsa, jaké je to hrdinství, protože ministři ho tlačili svými nároky dokonce do 100miliardového deficitu.

To ale není prostě pravda. Jestliže loňský 70miliardový plánovaný deficit znamenal 62miliardový přebytek, příští rok 50miliardový deficit může znamenat opět výrazně vyšší příjmy státu než jaké jsou výdaje.

Babiš, nebo Gates?

Čert aby se v tom vyznal. A to by právě mělo být historickou úlohou Ivana Pilného, aby tato hausnumera dal opět do pořádku. Je to přitom přesně něco, co se dá za ty krátké čtyři měsíce na ministerstvu skutečně stihnout.

Je jistě možné, že Andrej Babiš na podzim vyhraje a rozpočet opět převezme do svých rukou. Ale už by to byl rozpočet s reálnými čísly, kde nemohou poletovat jen tak desítky miliard ve vzduchu. Takže pane Pilný: sestavíte rozpočet podle Babiše, nebo podle Gatese?

Autor je hlavní analytik týdeníku Ekonom

autor: David Klimeš
Spustit audio