Nabíjí se jako mobil. Chytrou bundu pro cyklisty představili vědci z TUL

Na Technické univerzitě v Liberci vyvinuli druhou generaci takzvané smart bundy která má zajistit větší bezpečnost cyklistů, motocyklistů nebo in-line sportovců na silnicích. Stejně jako bunda první generace z roku 2014 svítí a signalizuje změnu směru. Nový systém je ale chytřejší.

V porovnání s první verzí funguje nová chytrá bunda automaticky. „Když cyklista udělá ten předepsaný pohyb – ukáže, že odbočuje, najednou se vzadu rozsvítí zvýraznění procesu odbočování,“ popisuje vedoucí výzkumného týmu Antonín Havelka z liberecké katedry oděvnictví.

Baterka určitě vydrží jednodenní ýlet

Bunda obsahuje modul, který ovládá zapnutí a vypnutí včetně zvukové signalizace. Je v ní taky dioda informující o stavu baterie. Bunda zatím vydržela po nabití blikat při testech nepřetržitě deset hodin. „Je to jako u mobilu – když bude hodně ukazovat – vybije se rychleji, obecně to vydrží určitě jednodenní výlet,“ dodává Havelka.

Elektrojednotku, baterku chytré bundy je před praním potřeba odpojit

Podle Martina Faráře z Besipu může bunda výrazně přispět ke zvýšení bezpečnosti cyklistů: „V roce 2016 bylo celkem 4000 dopravních nehod s účastí cyklisty. Když vezmeme metodiku evropskou, do třiceti dní od nehody, zemřelo 40 cyklistů při těchto nehodách, velmi zásadní podíl těchto nehod způsobila špatná viditelnost cyklistů.“

Slušivé kabelky s reflexními prvky

Liberecká univerzita myslela i na bezpečnost chodců. Vědci vyvinuli materiály, ve kterých jsou retroflexní prvky přímo vetkané. Při nasvícení světly aut jsou pak vidět na větší vzdálenost, než při použití materiálu s nažehlenými reflexními prvky. Studenti ušili z tohoto materiálu dětské bundy v pastelových barvách Vývojářka Brigitta Kolčavová si myslí, že by je děti mohly rády nosit.

Reflexní oblečení pro nejmenší, vědci se domnívají, že děti by je mohly rády nosit

Malým chodcům by se mohly podle odborné asistentky Renáty Nemčokové líbit i designové tašky nebo baťůžky se svíticím diodovým páskem, které navrhli studenti.
Vědci by se rádi domluvili s BESIPEM a policií, aby zrovna tyhle kabelky nebo baťůžky rozdávaly na dopravních akcích zaměřených na viditelnost chodců.

Doplňky s reflexními prvky z liberecké TULky
Chytrá bunda z Liberce
Spustit audio