Květen "srazil" nezaměstnanost v jižních Čechách pod 6 %

9. červen 2005

Pokračující sezonní práce ve stavebnictví, službách, lesnictví a nábor nových lidí do cestovního ruchu snížily míru nezaměstnanosti v Jihočeském kraji pod šest procent.

Na konci května klesla meziměsíčně o 0,4 procentního bodu na 5,8 procenta, což je nejnižší nezaměstnanost od loňského října. Práci v regionu hledalo 20.582 lidí, což je o 1256 méně než v dubnu. ČTK to řekl Vladimír Brablec z českobudějovického úřadu práce. Jihočeský kraj tak stále vykazuje za Prahou druhou nejnižší nezaměstnanost v zemi. Následují Středočeský a Plzeňský kraj. Nezaměstnanost se snížila ve všech okresech kraje, nejvíce na Prachaticku a Českokrumlovsku. Zde však zůstává stále nejvyšší v regionu, činí 8,7 procenta. V okrese České Budějovice klesla nezaměstnanost po zhruba půl roce pod čtyři procenta, práci zde poptávalo 4124 osob. "Uplatnění na trhu práce stále více nacházejí pracovníci ve stavebnictví, v lesních činnostech, zedníci, pomocní dělníci, kuchaři, číšníci, či servírky," uvedl Brablec. Naopak nejdéle zůstávají v evidenci úřadů práce na jihu Čech absolventi středních škol, především ekonomických oborů.

Jihočeské úřady práce nabízely koncem května 3251 volných pracovních míst, což je o 26 méně než v předchozím měsíci. Absolventi a mladiství si mohli vybrat z 1464 nabídek. V dubnu nabídka úřadů zahrnovala 1721 pracovních míst pro tyto uchazeče. Počet lidí bez práce v ČR se v květnu snížil na 8,6 procenta. O měsíc dříve zaměstnání hledalo 8,9 procenta práceschopného obyvatelstva. Úřady v květnu evidovaly 494.576 uchazečů o práci, což je téměř o 18.000 méně než v dubnu.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio