Nové centrum pomůže hájit práva dětí

9. červen 2005

Upozornit na to, že děti mají nejen povinnosti, ale také práva, chce nově otevřené Centrum Úmluvy práv dítěte v Českých Budějovicích. Odborníci dětem i rodičům zodpoví dotazy zatím telefonicky či elektronickou poštou, od září se pak budou klientům věnovat v prostorách Krizového centra pro děti a rodinu.

"My tady máme v krizovém centru hodně řízených styků po rozvodech, takže víme, že ta situace v těch rodinách není až tak růžová. A to už vůbec nemluvím o týraných a zneužívaných dětech," řekla novinářům vedoucí centra Libuše Vlášková. Podle ní ovlivňuje dítě prostředí, v němž vyrůstá, natolik, že tento model považuje za jediný správný. Často si pak neuvědomí, že mu nejbližší lidé vlastně ubližují. S centrem spolupracují psychologové, sociální pracovnice či terapeut. U dítěte nejprve musí vzbudit pocit důvěry. Poté se odborníci snaží, aby si dítě uvědomilo, co si k němu nesmí nikdo dovolit, a co je naopak správné. Středisko sídlí v jedné budově s mateřskou školou, a děti si tak mohou hrát na velké zahradě s prolézačkami. Velikou hernu se snaží pracovníci vybavit moderními hračkami. I pozorování dětí při hře totiž o nich odborníkům hodně prozradí.

Kvůli nedostatku peněz se zatím od září budou pracovníci klientům věnovat každý pátek od 09:00 do 12:00. "Pokud (děti) přijdou v době vyučování, tak napíšeme omluvenku," řekla ČTK sociální pracovnice krizového centra Martina Ramešová. Postupně by odborníci chtěli hodiny pro veřejnost rozšířit na tři dny v týdnu. Lidem také zodpoví dotazy na telefonu 387 410 864 či otázky prostřednictvím e-mailu umluva@zsf.icu.cz. Na projektu, který začal před třemi roky, spolupracuje Krizové centrum se Zdravotně sociální fakultou Jihočeské univerzity. První dva roky odborníci zjišťovali, jakým způsobem se dodržují jednotlivé články Úmluvy o právech dítěte a jak vůbec děti znají svoje práva.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio