Volby v Německu: Třetí bere všechno

Americký deník Wall Street Journal se zaměřil na volby v Německu, které se mají konat 24. září. O víkendu začala kampaň. Podle autora článku zřejmě ten, kdo v nich skončí jako třetí, určí coby koaliční partner Angely Merkelové politické směřování Německa pro příští čtyři roky. Kancléřka Merkelová si je zřejmě jistá, že povede největší evropskou ekonomiku i ve čtvrtém volebním období. Její středopravé uskupení má nad svým největším soupeřem, sociálními demokraty Martina Schulze patnáctiprocentní náskok v preferencích.

Wall Street Journal připomíná, že tyto menší politické strany mají dost rozdílné politické pozice. Svobodní demokraté usilují o daňové škrty v objemu necelých třiceti miliard eur a zaujali by ostřejší linii vůči partnerům Německa v Evropské unii. Kritizují zvláště fakt, že Merkelová podporuje nejnovější balíček pomoci Řecku. Zelení si přejí hlubší evropskou integraci, více obnovitelných zdrojů a liberálnější politiku ve vztahu k uprchlíkům.

Šance pro extrémisty?

Hlasy Zeleným i sociálním demokratům může ubrat postkomunistická strana Die Linke. Protiimigrační Alternativa pro Německo může přilákat konzervativní voliče, kterým se nelíbí přístup Angely Merkelové k uprchlíkům. Čím větší úspěch budou dvě krajní uskupení mít, tím víc ztíží cestu Angely Merkelové k vládní většině, píše Wall Street Journal.

V německých volbách bude podle listu důležité, zda malé strany překonají pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do parlamentu. Alternativa pro Německo, založená v roce 2013, by v něm mohla poprvé získat křesla.

Nečekaný spojenec

Svobodní demokraté se do stávajícího parlamentu vůbec nedostali a chtěli by se vrátit, dočteme se v deníku Wall Street Journal. Angele Merkelové se zatím podle listu daří. Dokázala se vyhnout kontroverzním tématům a stejně jako Martin Schulz kritizuje v Německu nepopulárního prezidenta Donalda Trumpa nebo manažery automobilek.

Volby do Evropského parlamentu. Martin Schulz

Trump je ale paradoxně jejím spojencem, soudí autor článku. Analytici a politici napříč stranickým spektrem si myslí, že i kvůli jeho politice němečtí voliči vyhledávají stabilitu, kterou pro ně představuje dlouholetá kancléřka.

Dokonce i v Bavorsku, oblasti, která byla epicentrem migrační krize v roce 2015, stojí konzervativci z CSU za Angelou Merkelovou, přestože v posledních letech intenzivně kritizovali její uprchlickou politiku. Podle bavorského ministra financí Marcuse Södera je to dáno i tím, že Donald Trump vyvolává nejistotu a kritizuje Německo.

Levicová koalice

Aby Martin Schulz mohl sestavit koalici, musel by v ní mít Zelené spolu s radikální levicí nebo Svobodnými demokraty - a i to by znamenalo pouhých 40 % hlasů, nikoliv většinu, dodává Wall Street Journal. V sobotním rozhovoru pro deník Westfälische Anzeiger ale Schulz ukázal sebevědomí, když prohlásil, že zatímco ostatní strany vyhrávají v průzkumech, on vyhraje volby.

autor: mam
Spustit audio