Adam Černý: Britská premiérka a její nehody. Největší problém je ale nejednota strany

6. říjen 2017

Pokud výroční konference britských stran bývají vizitkou jejich momentálního stavu, tak letošní sjezd konzervativců ukázal, co se s toryi stalo během něco více než roku.

Zatímco loni delegáti vítali premiérku Theresu Mayovou jako nové ztělesnění Margaret Thatcherové, tento týden stejná politička budila více soucitu než respektu.

Nemohla za to ani tolik série nešťastných událostí, které provázely její závěrečný projev, mezi něž patřily padající písmena z hesla za zády premiérky nebo zlomyslný žert, kdy neznámý vtipálek přerušil projev podáním formuláře určeného pro podání výpovědi. Ale spíše přetrvávající celková skleslost z výsledků předčasných voleb, které vyvolala premiérka s cílem posílit konzervativní většinu, aby o ni nakonec přišla.

Neradostný dojem z neúspěchu posilují známky nejednoty týkající se nejdůležitějšího politického tématu, které nyní britská vláda řeší, tedy odchodu země z Evropské unie.

Theresa Mayová tento týden budila více soucitu než respektu

Více než rok po referendu, které rozhodlo o brexitu, není jasné, zda Londýn dává přednost úplnému odchodu, což by znamenalo opustit nejen společný trh, ale třeba znovu zavést všemožné tarify a cla, anebo zda se bude hledat nějaké speciální řešení, které by vzájemný obchod mezi Evropskou unii a Spojeným královstvím zcela neomezilo.

Neklidné vody

Nejasný britský postoj nedovoluje, aby pohnulo z místa jednání mezi Londýnem a Bruselem, která mají vyřešit, jak oddělení provést a jak nově nastavit vzájemné vztahy.

Na sjezdu toryů bylo patrné, že premiérka sice může naznačit své představy, jak to udělala minulý pátek ve svém projevu ve Florencii, ale nemůže si být jista podporou celé konzervativní strany. Její menší, ale vlivná část prosazuje úplný odchod, čímž zviklává postavení vlády, která nemá v Dolní sněmovně většinu a získala důvěru jen díky hlasům některých poslanců ze Severního Irska.

Čelní protagonisté takzvaného tvrdého brexitu, mezi něž patří ministr zahraničí Boris Johnson, však zároveň nemají odvahu ke svržení premiérky Mayové, protože potom by museli převzít odpovědnost za další vývoj.

Neznámý vtipálek přerušil projev Mayové předáním formuláře určeného pro podání výpovědi

A to nejen za výsledek jednání s Evropskou unií, ale i za případné riziko dalších předčasných voleb, v nichž by toryové mohli utrpět další ztráty, takže by se labouristům v čele s radikálním Jeremy Corbynem otevřely dveře ke vstupu do Downing Street.

Premiérka, která zůstává ve funkci jen proto, že její strana není za ni schopna hledat a nalézt náhradu, je slabší, než kdyby se musela vyrovnat takříkajíc pouze s nejednoduchým postavením v čele menšinové vlády.

Británie jako celek, která po loňském referendu zamířila obrazně řečeno sice na volné moře, ale do neklidných vod, má jedinou jistotu. Na konci března roku 2019 vyprší lhůta, dokdy musí dojednat novou podobu vztahů mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií, anebo se alespoň dohodnout na přechodném řešení poskytujícím částečný odklad.

autor: Adam Černý
Spustit audio